یکی از سنت های قدیمی این مرز و بوم، برف چال به معنای گودال برف است که در گویش مازندرانی به آن وَرفِ چال می گویند.
بعد از خروج از تهران و در ابتدای اتوبان قم اگر جادهای خاکی را در پیش بگیرید به مکه و مدینه ایران میرسید! جایی شگفتانگیز که مختص ساخت فیلم محمد (ص) بوده و تداعیگر این فیلم تاریخی است. این مجموعه که در ۳۵ کیلومتری شهر قم واقع شده است با نام شهرک سینمایی نور یا پیامبر اعظم شناخته میشود. این شهرک برای اولین بار در ایران و به دست کارگردان مشهور، مجید مجیدی بنا نهاده شده است و با پایان ساخت فیلم محمد (ص) در سال ۱۳۹۳ شهرک سینمایی نور نیز به صورت باشکوهی افتتاح گردید معمار شهرک سینمایی پیامبر اعظم قم، شخصی اهل کروات به نام میلژن کرکا کالژاکویچ نام دارد که تمام این مجموعه را طراحی کرد و باعث ماندگار شدن آن شد. با واردشدن به شهر سینمایی نور، دروازه بزرگ شهر مکه با خانههای کاه گلی است که بعد از کمی گذشتن از کنار آنها روبه روی کعبه ظاهر میشوید و خود را در برابر آن میبینید. همچنین با گشت و گذار در شهرک سینمایی نور بخشهایی از شعب ابی طالب، مکه، مدینه و کلیسای بحیرا در شهر شام (جایی که حضرت محمد در کودکی از آنجا عبور کرد و نوید پیامبری توسط یک راهب مهربان به او داده شد) را میبینید. دروازه خروجی شهرک سینمایی نور قم شما را به سمت بصره هدایت میکند و در آنجا کلیسای بحیرا را خواهید دید که با سادگی و زیبایی خاص خود همچنان پا برجاست. یادآور میشویم که بازدید از شهرک سینمایی نور به صورت انفرادی امکان پذیر نیست و تنها در قالب تورهای گردشگری و یا با هماهنگی میتوان از آن بازدید کرد و به عمق تاریخ اسلام سفر کرد.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد (یا کاخ عشرتآباد پیشین) ساختمانی از دوره قاجار است که در خاور تهران، در میدان عشرتآباد (میدان سپاه)، پادگان عشرتآباد (پادگان ولیعصر) جای گرفتهاست. این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۴۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. عمارت کلاه فرنگی عشرتآباد در شرق تهران کنونی و شمال شرقی تهران قدیم بیرون از دروازه شمیران بین نگارستان (میدان بهارستان) و قصر قاجار (زندان قصر) جای داشت و در سال ۱۲۹۱ قمری به فرمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد. این عمارت در میان باغ عشرتآباد قرار داشت که کاخها و کوشکهای پهناور و بزرگ داشت. در میانه باغ، حوض و چشمه و فوارههای گوناگونی وجود داشت و دور تا دور این حوض بزرگ، نزدیک به سی خانه کوچک دو اتاقه به شکل نیم دایره ساخته شده بود که در و پنجرهٔ چوبی آنها به سوی مرکز حوض باز میشد و در هر یک از آنها یکی از زنان شاه زندگی میکردند. این باغ بیشتر مکان برگزاری مراسم عروسی و تفریحات شاه بود و در آن ساختمان کلاهفرنگی، به صورت برج چهار طبقه ساخته شده بود که پوشش سقف طبقه چهارم از شیروانی و طبقه سوم آن دارای شاهنشین با آینه کاری و مقرنس بود. این بنا در سال ۱۳۴۶ در سیاهه آثار ملی ثبت شد اما به دلیل نظامی بودن محوطه امکان بازدید و نگهداری و بازسازی وجود نداشت. هماکنون از همه خانههای کوچک، محوطه و کل مجموعه تنها کاخ اصلی بر جای ماندهاست.
راهپیمایی روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، و مراسم یومالله ۱۳ آبان صبح امروز با حضور مردم و دانشآموزان و با شعار محوری «نظم نو جهانی با نسل آرمانی» در مشهد و سایر استانهای کشور برگزار شد.
موفقیت در اوج تحریم گامی دیگر از متخصصان ایرانی برای افزایش تولید نفت در کشور . پروژه طرح توسعهی میدان نفتی گلخاری توسط شرکت حفاری شمال به کارفرمایی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب از ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ آغاز شد. این پروژه در فاصله ۲۰ کیلومتری از شمال شرقی بندر گناوه و ۷۰ کیلومتری شمال غربی بندر بوشهر واقع شده است. هدف از اجرای طرح توسعه میدان نفتی گلخاری افزایش تقریبی تولید روزانه نفت به میزان ۱۴ هزار بشکه و جبران کاهش تقریبی ۸ هزار بشکه در روز است که در نهایت منجر به افزایش تولید ۲۲ هزار بشکه نفت در روز میشود. متخصصان و مهندسان ایرانی به رغم تحریمهای ظالمانه آمریکا و کشورهای غربی، بدون وقفه و طبق برنامه، طرح توسعه میدان نفتی گلخاری را به پیش میبرند. بخش تحتالارض این پروژه شامل حفاری ۱۳ حلقه چاه نفتی جدید و ۲ حلقه چاه تعمیری است بخش سطحالارض این پروژه نیز شامل ۵ بستهی کاری است.
آیین سنتی و مذهبی قالیشویان فین کاشان و روستای خاوه اردهال که همه ساله در دومین جمعه مهرماه در مشهد اردهال در ۴۲ کیلومتری غرب کاشان برگزار میشود، تنها آیین مذهبی اسلامی است که به تقویم خورشیدی برپا میشود. در این مراسم نمادین، شرکتکنندگان که از منطقه فین برای برگزاری این مراسم آمدهاند، در حالی که چوبهایی به دست دارند، قالی را به عنوان پیکر نمادین علی بن محمد باقر در چشمهای میشویند. این مراسم در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده و در دسامبر ۲۰۱۲ در فهرست میراث فرهنگی و معنوی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسیده است.
موزه حرم امام حسین (ع) در طبقه دوم بارگاه مطهر سید الشهداء واقع شده و حاوی آثار تاریخی و اسلامی بسیار ارزشمندی است که عاشقان آن حضرت، امرا، پادشاهان و شخصیتهای مختلف در طول تاریخ به آستان مقدس حسینی (ع) اهدا کرده اند.
اربعین امسال با حضور بیش از بیست و دو میلیون نفری زائران حسینی در تاریخ ثبت شد. با گذشت دو روز از اربعین هنوز شهر کربلا شاهد حضور سیل عظیم عاشقان حسینی است که از جای جای دنیا به این شهر آمده اند.
قبرستان وادِیالسَّلام قبرستانی بزرگ و تاریخی در شهر نجف عراق که به سبب وجود احادیثی درباره فضیلت آن، برای شیعیان اهمیت مذهبی دارد. بنابر برخی روایات، این قبرستان، محل رجعت بعضی از پیامبران و صالحان است و بنابر برخی دیگر هر مؤمنی در هر جای دنیا که وفات کند، روح او به این مکان خواهد آمد. قرار گرفتن وادی السلام در شهر نجف، که مرقد امام اول شیعیان، امام علی(ع) در آن قرار دارد، بر اهمیت آن افزوده است. زائران عتبات عالیات عراق، این قبرستان را نیز زیارت میکنند. مقبرههای منسوب به هود و صالح از پیامبران پیشین و مقامهای امام صادق (ع) و صاحب الزمان (عج) در این قبرستان وجود دارد. مقبره رئیسعلی دلواری و شهید مدافع حرم ذوالفقاری در این قبرستان قرار دارد.
«علمگردانی» یکی از رسوم مذهبی مردم روستای هزاوه از توابع شهر اراک است. علمی که مظهر رشادت علمدار کربلاست، در هزاوه به حرکت درمیآید و مردم ضمن تقدیم نذورات خود، تکهپارچهای به آن میبندند. کسانی که حاجتی دارند هم گره از علم باز کرده و پارچهای برمیدارند.