• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۷۱۵۱
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

گامی جدید برای بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی

یک تیم پژوهشی فناور مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با مشارکت مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی با فرکانس ۴۰ هرتز شدند.

گام نخست در بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی در ایران برداشته شد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این فناوری نوین می‌تواند راه را برای بهبود عملکرد شناختی سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر هموار کند.

تیمی از پژوهشگران مستقر در این دانشگاه، متشکل از سید سعید آل‌هاشمی، دانیال نژادمعصوم، فاضل امیرواحدی بناب، محمد اشرفی، صابر عبدالله‌زاده بناب و موژان باقری با راهنمایی پروفسور سید بهنام‌الدین جامعی، رییس مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشی با عنوان «ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی ۴۰ هرتز برای کمک به بهبود عملکرد شناختی در مراحل اولیه آلزایمر» را اجرا کردند.

آل‌هاشمی، از محققان این طرح،  گفت: در سال‌های اخیر، بیماری آلزایمر به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های سلامت عمومی سالمندان شناخته شده است. در کنار روش‌های دارویی، رویکرد‌های غیر دارویی مانند تحریک مغزی با نور چشمک‌زن ۴۰ هرتز در مطالعات جهانی ـ به‌ویژه در MIT ـ نتایج امیدوارکننده‌ای نشان داده‌اند. اما در کشور ما، هیچ ابزار یا فناوری بومی برای استفاده از این روش وجود نداشت.

وی افزود: هدف ما طراحی و ساخت نمونه اولیه‌ای بود که این فناوری را در بستر بومی، قابل استفاده و ایمن ارائه دهد.

آل‌هاشمی با بیان اینکه تیم پژوهشی موفق به طراحی و ساخت یک نمونه اولیه عینک نوردرمانی با قابلیت تولید پالس نوری دقیق در فرکانس ۴۰ هرتز شده است، گفت: این نمونه بر پایه استاندارد‌های ایمنی نوری طراحی شده، قابلیت استفاده در زندگی روزمره سالمندان را دارد و برای نخستین‌بار در کشور ساخته شده است.

وی اضافه کرد: این پروژه گام نخست در مسیر بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی در ایران است و می‌تواند زمینه‌ساز توسعه کاربرد‌های دیجیتال سلامت در حوزه اختلالات مغزی شود. همچنین فناوری به‌کاررفته در این طرح قابلیت تجاری‌سازی و استفاده در مراکز بالینی یا مراقبتی را در آینده دارد.

نژادمعصوم، مدیر بخش تحقیق و توسعه این گروه تحقیقاتی هم درباره روش اجرای پروژه گفت : در این پروژه ابتدا سازوکار اثر نور ۴۰ هرتز بر مغز ـ به ویژه فعال‌سازی ریتم گاما و نقش آن در پاکسازی رسوبات پاتولوژیک آلزایمر ـ مرور شد. سپس تیم تحقیقاتی اقدام به طراحی مدار الکترونیکی و الگوریتم نوری با قابلیت تولید پالس‌های دقیق ۴۰ هرتز کرد.

وی ادامه داد: در کنار طراحی الکترونیکی، طراحی ارگونومیک عینک و تست‌های ایمنی نوری نیز انجام شد. نمونه اولیه ساخته‌شده هم‌اکنون در فاز آزمایش عملکرد پایه‌ای قرار دارد و برای مراحل بعدی شامل آزمون‌های انسانی و بالینی آماده‌سازی خواهد شد.

آل هاشمی سرپرست این گروه تحقیقاتی، ساخت نمونه اولیه از این محصول را دستاورد فناورانه این پژوهش نام برد و ادامه داد: نسخه ساخته‌شده در واقع یک نمونه اولیه حداقلی (Minimum Viable Prototype) است که امکان بررسی فنی و آزمون مفهومی فناوری را فراهم می‌کند. پس از اجرای تست‌های اثربخشی شناختی، نتایج حاصله به صورت مقاله‌های علمی مستند منتشر خواهد شد.

وی درباره برنامه‌های آینده تیم تحقیقاتی نیز گفت: هدف ما در مرحله بعد، توسعه نسخه بهبودیافته عینک با تمرکز بر تجربه کاربری است؛ یعنی ارتقای طراحی، سبکی، قابلیت حمل، و سهولت استفاده برای سالمندان.

این پژوهشگر فناور خاطر نشان کرد: در کنار این ارتقای فنی، برنامه‌ریزی برای آغاز مطالعات اثربخشی بالینی در دستور کار قرار دارد که با همکاری مراکز نوروساینس و متخصصان علوم شناختی انجام خواهد شد.

آل‌هاشمی با اشاره به نمونه‌های مشابه بین‌المللی اظهار داشت: در حال حاضر، نمونه‌هایی از نوردرمانی با فرکانس ۴۰ هرتز در سطح بین‌المللی ـ به‌ویژه در آمریکاـ توسعه یافته‌اند. برجسته‌ترین آنها پروژه‌ای است که در آزمایشگاه علوم اعصاب MIT تحت نظر پروفسور لی-هویی تسای انجام شده است.

وی افزود: این تیم اخیراً گام‌هایی در راستای تجاری‌سازی فناوری برداشته‌اند، اما محصولات آنها هنوز در مراحل پیش‌بالینی یا آزمایشی انسانی هستند و استفاده بالینی گسترده‌ای نیافته‌اند. در ایران، این پروژه نخستین نمونه شناخته‌شده در این حوزه به‌صورت بومی‌سازی‌شده محسوب می‌شود.

وی مزیت این دستاورد نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی را دارا بودن سامانه  طراحی متفاوت، بهینه‌شده و هزینه تولید پایین‌تر آن دانست و اظهار کرد: این طرح در مقاصد تحقیقاتی و برای ارتقای سطح سلامت شناختی سالمندان کاربرد دارد.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مهر و موم شدن کارگاه غیر مجاز در اصفهان
پاسداشت آیین کهن شب یلدا یا شب چله در گیلان
پلمپ ۲ واحد صنفی متخلف در هشترود
درگذشت مادر شهید خدامراد شرافتی لار
سرایان، گنجینه سنگهای قیمتی
سردار معروفی: نسخه شفابخش امروز کشور «اتحاد مقدس» است
خاتون بم وگل گهر سیرجان درصدر جدول لیگ برتر فوتبال بانوان
کشف برنج بی‌کیفیت دربسته بندی برندهای معروف
پژوهش زیربنای توسعه علمی دانشگاه است
جشنواره رب ارگیل در روستای کوته کومه آستارا
اسکان ۱۰ راننده در راه‌مانده در مراکز اقامتی باخرز
بررسی مشکلات هیات های ورزشی شهرستان میامی
مرحله نهایی داوری هشتمین دوسالانه خوشنویسی ایران در قزوین
اعلام سامانه ثبت اطلاعات منازل خسارت دیده از سیل در روستا‌های هرمزگان
آغاز به کار ادارات، مدارس و دانشگاه‌های شهرستان کرمان با ۲ ساعت تاخیر
هشدار؛ با عبور مصرف از ۶۰۰ میلیون متر مکعب، صرفه‌جویی در اولویت است
انجام نخستین عمل جراحی پیشرفته آپاندیس در سنندج
پهپاد روسی در شمال غرب ترکیه سقوط کرد
برگزاری شب نشینی فرهنگی در شهرستان دزپارت
توافق ۵۰۰ میلیاردی برای تجهیز مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای اشکذر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
مدارس ۵ شهرستان فارس فردا غیرحضوری است
مدارس کدام استان‌ها، فردا (شنبه) غیرحضوری است
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
اعلام میزان بارش‌های اخیر استان کهگیلویه وبویراحمد
میران بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری
فردا، فعالیت همه مدارس و مراکز آموزشی آذربایجان شرقی
نیرو‌های مسلح به سرعت در حال ترمیم کاستی‌ها هستند
تمامی فرودگاه‌های کشور در آماده‌باش کامل قرار گرفتند
ادامه بارش‌ها و کاهش دما در نقاط مختلف کشور
کنفرانس‌های ضدفاشیست در ونزوئلا، آمریکا را عصبانی کرده است
آبگیری سد‌های استان بوشهر در بارش‌های اخیر
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
اعلام وضعیت مدارس استان برای روز شنبه ۲۹ آذرماه
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۱۱ نظر)
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۲ نظر)
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور  (۱ نظر)
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)