• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۲۸۰۹۳
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۳
سیاسی » مجلس

موافقت مجلس با فوریت بررسی معاهده راهبردی بین ایران و روسیه

مجلس شورای اسلامی با بررسی اولویت دار لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه موافقت کرد.

موافقت با بررسی اولویت دار لایحه معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نمایندگان در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به تقاضای تعدادی از نمایندگان برای گزارش کمیسیون امنیت و سیاست خارجی در مورد لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، با تقاضای بررسی اولویت‌دار آن با ۲۰۰ رای موافقت، ۱۵ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر موافقت کردند.
 
ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره گفت: دو ملت ایران و روسیه سابقه طولانی در تعاملات جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارند. البته ناگفته نماند در برخی از مواقع روابط متقابل غالباً در شرایطی متلاطم هم بوده و همیشه تثبیت شده، یکنواخت و بر اساس یک اندیشه واحد نبوده، اما عموماً دو کشور دارای یک روابط کهن، طولانی، دارای سوابق و حتی توافقات مشترک بین ایران و روسیه بودیم.
 
وی با بیان اینکه سیاست ضد آمریکایی دو کشور یکی از مبانی مشترک بین ایران و روسیه امروز است، ادامه داد: همکاری‌های دوجانبه و چند جانبه بین ایران و روسیه در این سال‌های اخیر قابل توجه و قابل تاکید است؛ ما امروز با ایران و روسیه متفاوت رو‌به‌رو هستیم؛ ایران انقلابی در سایه اندیشه‌های سترگ و برگرفته از مبانی دینی، انقلابی و جغرافیای کهن ما و روسیه ضد امپریالیستی و ضد یک جانبه‌گرایی، این مهم هست که به این توافق با این اندیشه و چهارچوب ذهنی، فکری و سیاسی توجه کنیم.
 
عزیزی ضمن اشاره به تأکید هر دو کشور بر تسریع و خروج از یک جانبه گرایی و ورود به چند جانبه‌گرایی در روند تعاملات جهانی، اضافه کرد: روسیه جدید و ایران انقلابی سهم و نقش تعیین کننده‌ای در شکل دهی به صورت‌بندی روابط جدید دارند و از این منظر این لایحه باید مورد توجه و اقدام و رای همکاران قرار می‌گیرد.
 
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه امروز نگاه به شرق به عنوان یکی از پایه‌های اساسی قدرت در ایران اسلامی برای مقابله با برخی زیاده‌خواهی‌های نظام سلطه است، گفت: سال‌هاست جمهوری اسلامی ایران، مسئولین و در سطوح ملی بر این موضوع تاکید دارند؛ نگاه به شرق، ت وسعه روابط با شرق و همکاری با کشور‌هایی که در دوران سخت با ملت بزرگ و عزیز ایران اسلامی همراهی کردند.
 
عزیزی با اشاره به اینکه باید همراهی روسیه در شورای امنیت و جلوگیری از صدور آرا بر علیه جمهوری اسلامی ایران را باید مورد توجه و تاکید قرار داد، اضافه کرد: اگر این مبانی را در کنار هم ببینیم، اهمیت، ضرورت و توجه به پذیرش این لایحه در مجلس شورای اسلامی دوچندان می‌شود، با این مبانی امروز توافقنامه ایران و روسیه را به صحن مجلس شورای اسلامی آوردیم و تقاضا داریم که همکاران به دو فوریت این لایحه رای دهند.
 
جبار کوچکی نژاد در مخالفت با تقاضای بررسی اولویت دار این لایحه گفت: ما همین چند روز قبل بحث دوفوریت هوش مصنوعی که بسیار مهم بوده و مورد تاکید مقام معظم رهبری و برنامه هفتم می‌باشد را به تصویب رساندیم تا در اسرع وقت بررسی و تصویب شود همچنین قانون باشگاه داری را نیز در دستور کار داریم بنابراین اگر این اولویت رای بیاورد این دو موضوع در دستور کار قرار نمی‌گیرد. 
 
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس افزود: در خصوص راه آهن رشت به آستارا، روس‌ها قول دادند که این موضوع را انجام دهند. در گذر تاریخ روس‌ها قول‌های زیادی دادند ولی هیچ وقت به قول خودشان عمل نکردند. به خاطر همین اعتقاد دارم که در اولویت قرار نگرفته و بصورت عادی در دستور قرار گیرد.
 
روح الله عباسپور در موافقت با تقاضای اولویت لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه، با اشاره به اینکه قدرت‌های بزرگ جهانی به محوریت آمریکا، صهیونیسم بین‌الملل و اتحادیه اروپا از ابتدای انقلاب اسلامی ایران را مورد تحریم و فشار قرار داده‌اند، گفت: دشمن در جنگ اقتصادی علیه کشورمان صراحتاً اعلام کرده که حتی نمی‌گذارد یک بشکه نفت ایران صادر شود، اما در چنین شرایطی، انعقاد یک قرارداد راهبردی ۲۰ یا ۲۵ ساله که با کشور‌های شرقی مطرح می‌شود. این اقدامی بسیار مهم برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها خواهد بود.
 
وی با اشاره به سیاست‌های دولت شهید رئیسی، افزود: وی در عین‌حال که قائل به مذاکره بودند، اما به نتیجه‌بخش بودن آن در فضای بین‌المللی خوش‌بین نبودند و همواره به دنبال تعاملات بین‌المللی و انعقاد قرارداد‌های راهبردی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها بودند.
 
نماینده بوئین‌زهرا با تأکید بر اشتراک منافع ایران و روسیه در مقابله با دشمنان مشترک، گفت: روسیه در جریان عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای نقش کلیدی داشت. در سال نخست ریاست‌جمهوری شهید رئیسی، با حمایت روسیه، عضویت دائم ایران در این سازمان محقق شد؛ سازمانی که چهار قدرت اتمی و دو عضو دائم شورای امنیت در آن حضور دارند و بازار چهار میلیارد نفری آن به روی اقتصاد ایران گشوده شده است.
 
عباسپور با اشاره به توصیه همیشگی رهبر معظم انقلاب درباره ضرورت نگاه به شرق، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بار‌ها دولت‌ها را به این نکته توجه داده‌اند که نگاهشان صرفاً به غرب نباشد؛ بنابراین تعامل با شرق، به‌ویژه در شرایط فعلی، فرصتی برای ارتقای قدرت اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران است.
 
 پس از موافقت مجلس با بررسی اولویت دار لایحه مذکور، کلیات این لایحه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
 
عباس مقتدایی در نشست علنی امروز (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت‌ماه) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی کلیات لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، با اشاره به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: این لایحه که به عنوان ماده اصلی به کمیسیون ارجاع شده بود، در جلسه روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت با حضور مسئولان و کارشناسان دستگاه‌های اجرایی بررسی شد و با اکثریت آرا به تصویب رسید. اکنون طبق ماده ۱۴۳ آیین‌نامه داخلی، گزارش آن به صحن مجلس ارائه می‌شود.
 
نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: ما پیش‌تر نیز تجربه روابط راهبردی با کشور‌هایی از جمله روسیه را داشته‌ایم. اکنون با توجه به شرایط فعلی، تفاهمات گذشته، و نیاز مشترک دو کشور و حتی همسایگان به همکاری‌های عمیق‌تر، وارد فاز معاهده مشارکت جامع راهبردی با روسیه شده‌ایم.
 
وی با اشاره به پیوند‌های تاریخی و فرهنگی میان دو ملت افزود: این معاهده می‌تواند باعث نزدیکی ارزش‌ها، فرهنگ‌ها و منافع مشترک شود، حسن هم‌جواری را تقویت کرده و ظرفیت‌های هم‌پیمانی در منطقه را افزایش دهد. همان‌طور که جناب آقای دکتر عزیزی نیز اشاره کردند، ایران با ۱۵ کشور همسایه و موقعیت ژئوپولیتیکی ممتاز، می‌تواند در شاهراه ارتباطی جهانی نقش کلیدی ایفا کند.
 
مقتدایی با اشاره به بررسی‌های انجام شده در کمیته روابط خارجی به ریاست دکتر گلرو، گفت: تمام دستگاه‌های ذی‌ربط، از جمله وزارت امور خارجه و سایر وزارتخانه‌ها در جلسات حضور یافتند، دیدگاه‌های خود را بیان کردند و همگی تأکید داشتند که تصویب این معاهده ضرورت دارد. در نهایت، لایحه با اتفاق آرا در کمیته تصویب شد و سپس به صحن کمیسیون آمد.
 
وی افزود: در جلسه صحن کمیسیون نیز با حضور معاونین وزرا، کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس و متخصصان مرتبط، این لایحه بدون حتی یک رأی مخالف تصویب شد. ما نظر ملت ایران را در این مسیر لحاظ کردیم. در طرف مقابل نیز، دومای روسیه، شورای فدراسیون و رئیس‌جمهور روسیه این معاهده را تصویب و ابلاغ کرده‌اند.
 
نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان گفت: وزارت امور خارجه نیز بر فوریت این موضوع تأکید دارد و در روز‌های گذشته و حتی امروز نیز پیگیر اجرای سریع‌تر آن بوده‌اند. رأی مثبت به این لایحه، رأی به تقویت جایگاه بین‌المللی ایران و عبور از یک‌جانبه‌گرایی برای تأمین منافع ملت است.
 
در جریان این دستور کار، مهرداد بائوج لاهوتی در مخالفت با کلیات لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه گفت: بنده مخالف ارتباط اقتصادی و سیاسی با کشور روسیه نیستم همچنان که همراهی‌هایی هم که دولت روسیه با ایران داشتند نیز قابل انکار نیست، اما نباید روابط خودمان را فقط به چین و روسیه محدود کنیم.
 
نماینده مردم لنگرود در مجلس ادامه داد: در قانون برنامه هفتم بر این مهم تأکید شده است که باید دامنه ایران با سایر کشور‌ها از جمله کشور‌های آفریقایی و آمریکای لاتین و کشور‌های اسلامی به ویژه همسایگان و حتی کشور‌های اروپایی گسترش یابد.
 
وی با بیان اینکه ما در مجلس نهم با قرارداد ۵ میلیارد دلاری برای ارائه تسهیلات جهت راهاندازی راه آهن رشت – آستارا موافقت کردیم که اجرایی نشد، افزود: رئیس کمیسیون امنیت گفتند باید روابط فرهنگی بین ایران و روسیه گسترش یابد، هم اکنون روشن کنند که ما چه رابطه فرهنگی با این کشور داریم بنابراین قطعا باید به این مهم توجه شود که روابط کشور تنها محدود به روسیه و چین نشده و نباید ارتباط اقتصاد و سیاسی کشور با سایر کشور‌های دنیا را محدود کنیم.
 
در نهایت ادامه بررسی کلیات لایحه مذکور و نطق مخالفان و موافقان آن به جلسه بعدی موکول شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حضور بوکسور‌های چهارمحال و بختیاری در مسابقات کشوری
تصویب برنامه مقابله با پدیده گرد و غبار در منطقه سراجه قم
ارسالی‌های شما به با مخاطبان
شدت گرما در جنوب وشرق کرمان
آغاز عملیات نورپردازی ایوان کاخ چهلستون اصفهان
معرفی برترین های مسابقات شنای پسران و دختران جام چهلستون
حفظ سنگر تولید به همت تولیدکنندگان قمی
آغاز مرمت گنبد تاج الملک مسجد جامع اصفهان
کرمان آماده پذیرایی از زائران عبوری استان های همجوار و کشورهای همسایه
ملاقات مردمی فرماندار ویژه بروجرد با شهروندان
آغاز ثبت‌نام دوره‌های آموزشی صنایع‌دستی در اصفهان
افزایش ۲۰ درصدی حقوق مستمری‌بگیران صندوق بیمه روستائیان و عشایر 
کشف ۱۴۶ رأس دام قاچاق در آباده
بدرقه ای دیگر به پاس قدرشناسی
پشت پرده خاموشی های بی سابقه در یزد چه می گذرد؟
گلایه مردم از خاموشی‌های بدون اطلاع قبلی برق قم
پایان مرحله نخست اردوی تیم ملی کاراته رده‌های پایه در بندرانزلی
سومین فروریزش خط اصلی انتقال فاضلاب در بهارستان شرقی
خبر‌هایی از هماهنگی برپایی مواکب اربعین
فعالیت مراکز خرید تضمینی گندم تا پایان شهریور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
برخورد قاطع با گرانفروشان و محتکران برنج در دستور کار تعزیرات
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۱ نظر)