تشخیص و درمان سرطان به کمک هوش مصنوعی
مدیرگروه رادیوانکولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: هوش مصنوعی افق جدیدی برای پزشکی دقیق گشوده که باعث تصمیمگیری بهتر، سریعتر و موثرتر و افزایش کیفیت زندگی بیماران سرطانی میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر حمیدرضا میرزایی افزود: هوش مصنوعی (AI) به عنوان یک فناوری تحول آفرین در حوزه سرطان شناخته میشود که تاثیرات قابل توجهی در بهبود فرآیندهای تشخیص، درمان و توانبخشی بیماران دارد.
وی افزود:هوش مصنوعی میتواند با استفاده از الگوریتمهای یادگیری عمیق، تصاویر رادیولوژی، سیتیاسکن وامآرآی را به تجزیه و تحلیل کند.
دکتر میرزایی گفت: هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل دادههای ژنتیکی و بیولوژیکی بیماران و استفاده از دادههای توالییابی ژنوم، قادر به شناسایی تغییرات خاصی است که احتمال دارد باعث بروز سرطان شود و این اطلاعات به تشخیص زودهنگام انواع سرطان کمک کرده و باعث افزایش شانس موفقیت در درمان بیمار میشود.
وی یادآور شد: هوش مصنوعی با تحلیل دادههای بزرگ و شناسایی الگوهای مربوط به پاسخ بیماران به درمانهای مختلف به پزشکان کمک میکند تا بهترین گزینه درمانی را برای هر بیمار انتخاب کنند که شامل انتخاب دارو، دوز دارو و حتی نوع روشهای درمانی میشود.
میرزایی افزود: هوش مصنوعی براساس اطلاعات بیماران مشابه و ویژگیهای فردی بیمار قادر به پیش بینی پاسخ بیمار به یک درمان خاص است. این اطلاعات به پزشک برای تصمیم گیری درمورد برنامه درمانی بهتر کمک میکند تا از درمانهایی که احتمال موفقیت کمتری دارند، اجتناب کنند.
وی اظهار کرد: هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل دادههای بیماران میتواند الگوهایی را شناسایی کند که نشاندهنده احتمال بالای بروز عوارض جانبی در بیمار است و پزشک براساس این اطلاعات میتواند برنامه درمانی بیمار را به نحوی تنظیم کند که عوارض جانبی کاهش یابد.
این استاد دانشگاه نظارت و پیگیری وضعیت بیمار پس از درمان را از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی برشمرد که به جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات بیمار (علایم، عوارض جانبی وکیفیت زندگی) میپردازد و پزشک براساس این دادهها و شناسایی تغییرات احتمالی وضعیت بیمار، مداخلات و اقدامات لازم را سریعتر انجام میدهد.
به گفته وی الگوریتمهای هوش مصنوعی به ویژه مدلهای یادگیری عمیق، قادر به تحلیل دقیق تصاویرپزشکی مانند اشعه ایکس، سیتیاسکن وامآرآی هستند. این الگوریتمها میتوانند الگوهای خاصی را شناسایی کنند که ممکن است با چشم پزشک قابل مشاهده نباشد. به طور مثال با کمک هوش مصنوعی میتوان تومورها را در مراحل اولیه سرطان پستان شناسایی کرد که باعث افزایش شانس موفقیت در درمان بیمار میشود.
وی گفت: هوش مصنوعی میتواند با تحلیل دادههای مربوط به پاسخ بیماران قبلی به داروهای شیمیدرمانی، داروی موثر برای بیمار فعلی را پیشبینی کند. این امر باعث افزایش اثربخشی شیمیدرمانی و کاهش خطر بروز عوارض جانبی شدید میشود.
به گفته وی پرتودرمانی نیازمند دقت بالایی است تا مطمئن باشیم اشعه تنها بر روی سلولهای سرطانی متمرکز شده و به بافتهای سالم آسیب نمیرساند سیستمهای مبتنی بر AI قادرهستند مرزهای تومور را با دقت بیشتری تعیین کنند و برنامه پرتودرمانی را براساس ویژگیهای خاص هر بیمار تنظیم کنند.
دکتر میرزایی پیشآگهی بیماری را یکی از مهمترین جنبههای مدیریت سرطان دانست که تاثیر مستقیمی برتصمیمات درمانی دارد و یادآور شد که هوش مصنوعی با تحلیل دادهها میتواند پیشبینیهایی دقیق را درباره روند بیماری ارائه دهد.
به گفته وی هوش مصنوعی قادر است احتمال عود بیماری را پیش بینی کند و با شناسایی الگوهایی در دادههای بیماران احتمال عود بیماری پس از درمان را تشخیص دهد. این اطلاعات به پزشکان کمک میکند تا برنامههای پیگیری دقیقتر و منظمتری را طراحی کنند.
وی یادآور شد: مدلهای یادگیری ماشین میتوانند براساس دادههای تاریخی بیماران مشابه، پیشبینی کنند که یک بیمار چه مدت زنده خواهد ماند یا چگونه به یک نوع خاص از درمان پاسخ خواهد داد.