پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: برای ما مهم بود ماده رادیواکتیو موجود را شارژ کنیم و در سال ۱۴۰۲ حجم پرتودهی ما حدود دو و نیم برابر سال قبل از آن رسید که برای غلات و محصولات دیگر کاربرد خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر با حضور آقای محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی و-ارتباط تصویری با مهندس حکیم قیم مدیر پالایشگاه آبادان و دکتر رضوی رئیس انجمن پزشک هستهای از یزد به موضوع توسعه فناوری هستهای در صنایع و زندگی مردم پرداخت.
مقدمه مجری: بیستم فروردین ماه روز ملی فناوری هستهای در کشور است، روزی که در سال ۱۳۸۵ با رونمایی از یک چرخه غنی سازی اورانیوم در سایت نطنز یکی از دستاوردهای مهم در کشورمان در حوزه هستهای رقم خورد و این روز به عنوان سالروز فناوری هستهای در تقویم کشور نامگذاری شد. روزی که هر ساله به مناسبت این روز دستاوردهای متعدد دانشمندان و متخصصان صنعت هستهای در حوزههای مختلف معرفی میشود. در سالهای گذشته متخصصان صنعت هستهای موفق شدند در حوزههای مختلف و کاربردی برای مردم دستاوردها و محصولات متعددی را تولید کنند تا بتوانند معضلات مختلف را برطرف کنند حوزههایی، چون رادیو دارو برای سلامت مردم و پزشکی کاربرد زیادی داشت در سالهای گذشته بسیار پرکاربرد بوده و توانسته مشکلات بیماران سرطانی را در تشخیص و درمان دقیق حل کند. در صنعت، متخصصان هستهای موفق شدند در صنایع بالا دستی مثل نفت، پتروشیمی و فولادسازی تجهیزات پیشرفته را با استفاده از فناوری لیزر بسازند و در اختیار صنایع قرار بدهند، تجهیزاتی که پیش از این جزو اقلام تحریمی محسوب میشد و دانش فنی آن بسیار دانش فنی بالایی بود و توانستیم آن را در کشور بومی کنیم البته در حوزههایی مثل صنعت، کشاورزی هم بسیار پرکاربرد بوده فناوری هستهای و توانسته به کمک کشاورزان برای حذف آفات از غلات و گیاهان بیاید و تحولی را با صنعت پرتودهی در حوزه کشاورزی ایجاد کند که در دورههای گذشته و سالهای گذشته به این دستاوردها اشاره شده است.
در گفتگوی ویژه خبری امشب دستاوردهای متخصصان صنعت هستهای در سالهای گذشته و برنامه پیش روی متخصصان و دانشمندان صنعت هستهای در سال جدید را بررسی خواهیم کرد.
گسترش سامانه پرتودهی گام اساسی برای ما است
سوال: آقای اسلامی امروز در نشست خبری شما به دستاوردهایی که در سالهای گذشته در حوزه مختلف داشتید اشاره کردید، اگر اجازه بدهید در این برنامه رویکردی را بررسی کنیم در حوزههای مختلف که بیشتر برای مردم کاربرد داشته و در زندگی مردم بیشتر حس شده است، یکی از حوزههایی که خیلی کاربرد داشته حوزه کشاورزی بوده که توانسته ایم با پرتودهی، مشکلات کشاورزان را حل کنیم غلات و میزان انبارمانی محصولات را بالا ببریم. در این خصوص میفرمایید که در سالهای گذشته چه اقداماتی انجام شده است؟
اسلامی: برای ما پرتودهی یک گام اساسی است که فوق العاده متناسب با شعار امسال است که مقام معظم رهبری تعیین فرمودند که هم مشارکت مردم دارد و هم روی تولید تاثیرگذاری قابل ملاحظه داشته و خواهد داشت هم در بخش ارقام و نهادهها بذرهایی که از طریق پرتودهی به قابلیت بازدهی بالا و بهرهوری بالا منتهی میشود که ما اینها را از فاز آزمایشگاهی عبور دادیم به صورت نمونههای پایلوت هم رویش کار شده و این میتواند خیلی راحت گسترش پیدا کند. نیاز مهم ما این بوده که سامانههای پرتودهی را گسترش بدهیم، طبق سند برنامه جامع که ما ۱۲ قطب را پیش بینی کرده بودیم این باید در بستر بخش خصوصی و تشکلها و ظرفیتها و بنگاهها گسترش پیدا کند. ما در سال ۱۴۰۱ که شروع کردیم هیچ سامانهای نداشتیم و هیچ محصولی دست ما نبود که بتوانیم بگوییم این را آغاز میکنیم، برنامه ما هم در فاز اول این است که این ریسک حداکثری را ما به عهده بگیریم هزینه کنیم که بخش خصوصی بیاید بخش فاقد ریسک آن را که میتواند در آن سرمایهگذاری کند و یک بازدهی مناسب هم داشته باشد بتواند آن را به عهده بگیرد ما الان در این فاز قرار داریم، دستگاههایی که ساختیم و تجهیزاتی که آماده کردیم که با یک شبکه دانش بنیانی کار شده است ما امسال هر ماه انشاالله حداقل یک و حداکثر دو مرکز را راهاندازی خواهیم کرد که هم مستقل خودمان انجام میدهیم هم با مشارکت بخش خصوصی خواهد بود که بتواند بیاید این عملیات آغاز بشود، مقیاسش هم مقیاس بزرگی است ما سال اول نمیتوانیم همه مقیاس را پوشش بدهیم نکتهای که حائز اهمیت است این که این کار بیاید در فرایند و کسب و کار و زندگی مردم، چون حدود ۱۳۰ میلیون تن محصولات است وقتی میگویند ۳۰ درصد آن ضایعات است، گام اول این حرکت باعث میشود که از این ضایعات جلوگیری شود و گام دوم این است که آفت زدایی میکند باقیمانده آفات به جان مردم منتقل نمیشود، خود به خود برای بخش سلامت و بهداشت جامعه میتواند کارساز باشد و از محصولات شیمیایی دیگر استفاده نمیشود و میلیونها دلار از کشور خارج نمیشود و عوارضی که دارند دیگر وجود نخواهد داشت، این حرکتی است که ما سه سالانه این را وعده کردیم که انجام بدهیم و بتوانیم آن را گسترش بدهیم که انشالله این آغاز خواهد شد ما اولویتهای وزارت جهاد را گرفتیم با آنها تنظیمات انجام دادیم، وزارت جهاد همکاری کرده در یکی دو استان سالنهایی که داشت در اختیار ما گذاشته است و ما شروع کردیم اینها را به باز مهندسی و بازسازی کنیم و داریم آماده میکنیم که تجهیزات را ببریم و نصب کنیم و طبق اولویتهایی که با وزارت جهاد تنظیم کردیم اینها آغاز خواهد شد، خود به خود این شروع، هم مشارکت مردم را در پی خواهد داشت و هم صرفه جویی هزینه است و هم جلوگیری از ضایعات است و هم بازدهی و بهرهوری است و من فکر میکنم این یک تحول اساسی در علوم و فنون کشاورزی خواهد بود که بخش کشاورزی را دگرگون میکند و بازدهی قابل ملاحظه، انبارمانی قابل ملاحظه خواهد داشت، هم به صادرات کمک میکند که بازارها را تثبیت کند و هم برای جامعه برخورداری و بهرهمندی را در بخش سلامت و امنیت غذایی را در پی خواهد داشت.
حجم فعالیتهای پرتودهی ایران در سال ۱۴۰۲ دو و نیم برابر شد
سوال: پس یعنی الان دانش فنی بومی شده، تجهیزات ساخته شده و آماده است که بخش خصوصی بیاید دخالت کند و به همان شعار سال که مشارکت مردم است برسد؟
اسلامی: همین طور است، الان تعدادی اش با بخش خصوصی است، آنها وسط آمدهاند و ما هم برای آنها این زیر سامانه را نصب میکنیم و این نکته برای ما مهم بود که بتوانیم آن ماده رادیواکتیوی که باید وجود داشته باشد خوب میدانید سامانه تهران و بناب ما سالها بود شارژ نشده بود ما سال گذشته توانستیم آنها را شارژ کنیم اکتیویته آن را به حد ظرفیت اسمیاش توانستیم برسانیم همین امر موجب شد، سال ۱۴۰۲ حجم پرتودهی که انجام شد حدود دو برابر و نیم سال قبل بود یعنی از لحاظ حجم و خدمت و گستره خدمتی که داده شد و امسال هم این را افزایش میدهیم. الان منبع رادیواکتیو آنها را هم تامین کردهایم سامانهها هم ساخته شده، جا هم دارد آماده میشود انشاالله پی در پی اینها راه اندازی خواهد شد هم برای غلات و هم برای محصولات اولویتداری مانند سیب زمینی، میدانید سیب زمینی یکی از معضلات کشاورزان است، چون این محصول روی دستشان میماند و سالیان سال است که اینها تولیداتشان با مخاطره مواجه است و برای صادراتش هم با مشکلاتی مواجه میشوند اولویت وزارت جهاد سیب زمینی بوده آن را در دستور کار قرار دادیم و سامانهمان را تطبیق دادیم با نیازی که برای سیب زمینی وجود دارد و این انشاالله یک گام بزرگی است که میتواند خودش را زود نشان بدهد و به صورت ملموس هم این حس را داشته باشیم.
سوال: گفتید ۱۲ قطب میخواهیم در کشور در حوزه کشاورزی تاسیس کنیم بر اساس سند بلند مدت، تا الان فکر میکنم سه تا از آنها رونمایی شده است، نه تای دیگر باقیمانده است که امسال انشاءالله تمام میشود؟
اسلامی: بله هم با اشعه گاما از طریق سامانه پرتودهی که با اشعه گاما پوشش داده میشود، هم مایکروویو سامانههایی که طراحی کردیم با ظرفیتهای گوناگون این هم یکی از موارد مهم است مثلاً یکی از دستاوردهای ویژه ما در سال ۱۴۰۲ سامانه پرتابل مایکروویو است برای سوسک کله خرطومی که دارد نخلستانها را از بین میرود هیچ راهی برای مبارزه با این آفت وجود نداشته و نخلها را از پا در میآورد اولویت در جنوب بود و اولین سامانه را همکاران ما طراحی کردند.
سوال: در سفر رئیس جمهور به بندرعباس را میفرمایید؟
اسلامی: بله ما باید این را گسترش بدهیم و بتوانیم مایکروویو را هم برای این نوع آفتها به کار بگیریم ضمن این که برای بخشی از غلات و بخشی از حبوبات هم بحث سامانه مایکروویو کارساز است و به کمک اشعه گاما به عنوان یک سامانه موازی در بعضی از استانها میتواند مستقر شود.
به زودی از رادیوداروی جدید آلفازا رونمایی خواهد شد
سوال: یکی از موضوعات بسیار پرکاربردی که در سالهای گذشته در سازمان انرژی اتمی توسط متخصصان و دانشمندان روی آن کار شد به محصولات متعدد رسید و در حال حاضر ایران جزو کشورهای برتر در تولید این دست از محصولات از حوزه پزشکی و رادیو داروها است. در حوزه رادیو داروها امروز شما در نشست خبری هم اعلام کردید که ایران جزو سه کشوری است که این رادیو داروها را تولید میکند. در زمینه رادیو داروها فکر میکنم بیش از ۶۰ نوع رادیو داروی تشخیصی و درمانی توانستیم تولید کنیم و به حوزههای جدیدتری هم وارد میشویم در این خصوص توضیح میفرمایید؟
اسلامی: این موضوع خیلی مهم است رادیو داروها با این نرخ رشدی که سرطان داشته و تلفاتی که میگیرد یکی از شیوههای درمان و موثر، همین رادیو داروها هستند که در سالیان گذشته خیلی بیشتر مورد توجه جامعه پزشکی واقع شده، خیلی از اینها در مسیر تحقیقات بوده، در فاز بالینی بوده و امروز ما این خوشحالی را داریم که هم پای کشورهایی که پیشرو بودند امروز هستیم و از آنها هیچ عقب ماندگی نداریم و شاید در بعضی از موارد هم اول بودیم مانند رادیو داروی جدیدی که رونمایی خواهد شد و کار جدیدی است برای آلفازا است که فاز بالینی اش را دارد تمام میکند. برای اولین بار است که از اشعه آلفا استفاده میشود پیام واضح این برای ما این است که این جریان تحقیقات نتیجهگرا و حل مسئله که شما بتوانید مسائلی را که وجود دارد در روی میز متخصصی و جامعه پزشکی است بتوانید برایش این راه حل را عملیاتی کنید و به صورت سیستم اجرایی و عملیاتی در اختیارشان بگذارید که برای اولین بار انجام میشود. غیر از آمریکا اخیراً هم گزارشی از ژاپن پخش کرده بودند که روی فاز بالینی آن کار میکند و جای دیگر ندیدیم و نخواندیم کار کرده باشند ولی برای کشور جمهوری اسلامی ایران نکته اصلی آن این است که وارد فاز بالینی شده ما در فاز تحقیقات دیگر نیستیم در فاز بالینی هستیم و به زودی از این فاز عبور میکنیم و همگام با جهان و شاید جلوتر از آنها هستیم به دلیل این که ما داریم فاز بالینی را هم پشت سر میگذاریم و این از دستاوردهای ژرف و ماندگار سازمان در سال ۱۴۰۲ بوده که اواخر سال به نتیجه رسید و خوشبختانه روی بالینی هم نتایج خیلی خوبی گرفته شده و انشاالله در عرصههای ملی گسترش پیدا خواهد کرد.
ایران در زمینه پزشکی هستهای از کشورهای پیشرو در دنیاست
سوال: در حوزه پزشکی دستاوردهای بسیار زیادی داشتیم، آقای دکتر رضوی در زمینه تاثیر فناوری هستهای در درمان در حوزه پزشکی صحبت میکردیم، آقای مهندس اسلامی به بحث رادیو داروها و رادیو داروهای جدید اشاره کردند، در این زمینه توضیح میفرمایید دستاوردهایی که متخصصان و دانشمندان صنعت هستهای داشتند چقدر به درمان و تشخیص بیماران کمک کرده است؟
رضوی: در زمینه پزشکی هستهای ما رادیو داروهای تشخیصی و درمانی را در کشورمان داریم، پایه پزشکی هستهای تولید رادیو داروها است که به حمدالله با زحمات شبانه روزی همکاران در سازمان انرژی اتمی، ما در این زمینه به خودکفایی رسیدیم و رادیو داروهایی که امروز توسط سازمان تولید میشود رادیو داروهای روز دنیا است و ما در زمینه پزشکی هستهای از کشورهای پیشرو در دنیا هستیم و با دانش بومی به خودکفایی رسیدیم. امروز ۲۱۰ مرکز پزشکی هستهای در اقصی نقاط ایران با رادیو داروهایی که توسط سازمان با فناوری هستهای تولید میشود در زمینه تشخیص بیماریهای قلبی عروقی، کلیوی، ریوی، تیروئید و به ویژه تشخیص و درمان سرطانها داریم و بیش از ۴۰۰ متخصص پزشکی هستهای در گستره سرزمین ما مشغول خدمت رسانی هستند و یکی از افتخارات پزشکی هستهای این است که خدمات پزشکی هستهای در کشور ما به همت همکاران ما در سازمان در دسترس، ارزان و بسیار سهل الوصول است.
سوال: به در دسترس بودن اشاره کردید و مراکزی که دارد خدمات پزشکی هستهای را ارائه میکند، هر سال رادیو داروهای متعدد و جدیدی بر اساس نیاز بیماران تولید میشود این چرخه و تبادل اطلاعات بین پزشکان، فناوران و متخصصان هستهای چطور است؟ آیا این رادیو داروها بر اساس نیاز تولید میشود؟
رضوی: بله خوشبختانه همکاران ما در سازمان انرژی اتمی جلسات متعدد با محققین پزشکی هستهای دارند و ما نیازهای کشور و نیازهای پزشکی هستهای را به همکارانمان در سازمان انرژی هستهای از آنها میخواهیم برای تولید و پس از تولید رادیو دارو در فاز بالینی محققین کشور ما و همکاران پزشکی هستهای در فاز بالینی دارو را امتحان میکنند و بعد از فاز بالینی وارد فاز درمانی خواهد شد و همه رادیو داروها این چرخه تحقیقات فازهای بالینی را طی کرده و امروز وارد چرخه درمانی کشور شدهاند.
در سنجش چاههای نفت تا فرآوری و پالایشگاه از ابزار هستهای استفاده میشود
سوال: مهندس یکی از حوزههایی که فناوران متخصصان صنعت هستهای موفق شدند نیاز آن بخش را برطرف کنند صنایع بالادستی بوده در سال گذشته شاهد بودیم که یک محصول و یک تجهیز کاربردی در صنعت فولادسازی ساخته شد و تحویل داده شد صنعت فولادسازی دستگاه جوش فیبری بود که نیاز داشت و متخصصان صنعت هستهای توانستند آن را بسازند دستگاهی که تحریمی بوده در صنایع دیگر صنایع پتروشیمی هم کاربرد داشته در این زمینه توضیح میفرمایید؟
اسلامی: بله کاری که صنعت لیزر ما انجام داد، یک کار ترکیبی بود از بحث هستهای و لیزر که برای یکی از صنایع بزرگ کشور این را انجام دادند این خطی بود که در حقیقت کلاً آمریکایی بود و پشتیبانی نمیشد و از کار افتاده بود خط حساسی هم بود، خب این جوش لیزری با لیزر فیبر را همکاران ما جایگزین لیزر گازی کردند که این خودش یک کار خلاقانه و متفاوتی بود که صورت گرفت و برای سایر صنایع امروز ما ابزار دقیق هستهای را که به هر صورت صنایع بزرگ و مجتمعهای بزرگ تمامشان به دلیل جریانی که در فرایندهایشان فعال است ملاحظات ایمنی دارند و اندازهگیری سطوح و حرارت و چگالی که اینها در سیالاتی که فرایندهایشان در جریان است اینها جز الزامات ایمنی و فرایندی است که بایستی کنترل شود همه اینها هستهای است با سیستمهای هستهای اندازهگیری میشود خود به خود اینها هم تحریم بود و هم تحریم نمیکردند هم صنایع که این اقلام را فرستاده بودند برای تحریم برنگردانده بودند همکاران ما در این سه سال گذشته با یک کار خلاقانه کلاً محصول ایرانی تولید کردند و اینها در صنایع امروز به کارگیری میشود بیش از ۱۵۰ مجتمع بزرگ صنعتی ما امروز از این محصول دارد استفاده میکند در بخش صنعت نفت از بالا دستی تا پایین دستی را شما مشاهده میکنید از چاههای نفت در حقیقت که بتواند سنجش بکنند چاههای نفت را برای گمانهزنیها تا در پروسههایی که در فرآوری میآید تا پالایشگاه تا انتها همه از ابزار و تجهیزات هستهای است که امروز خوشبختانه با صنعت نفت و گاز و پتروشیمی و فولاد سلولزی و سیمان اینها همه در خدمت این صنایع قرار دارد و از این سرویس همه دارند استفاده میکنند.
سوال: شما به کاربردهای فناوری هستهای و همان دانش در صنایع مختلف مثل صنایع بالادستی پتروشیمی اشاره کردید دستگاههای ابزار دقیق مهندس حکیم قیم مدیر پالایشگاه آبادان از استودیو آبادان با ما هستند مهندس در خصوص کاربردی که دستگاههای مختلف در حوزههای مختلف از جمله ابزار دقیق توضیح میفرمایید از چه دستگاههایی استفاده شده نیاز صنعت را چطور برطرف کرده در پالایشگاه هم همینطور.
قیم: همانطور که میدانید پالایشگاه آبادان نخستین و بزرگترین پالایشگاه کشور است با تکنولوژیهای مختلف صد سال گذشته تا به کنون به همین خاطر مخصوصاً در دو دهه گذشته تجهیزات جدیدی در پالایشگاه آبادان نصب شده بود که به علت تحریمها بعضی از این تجهیزات را دیگر به ما نمیدادند و ما برای استفاده از این تجهیزات با مشکل مواجه بودیم هم خود تجهیزات و هم تامین آنها یکی از این مهمترین تجهیزاتی که مورد استفاده ما بود سد سنجهای رادیو اکتیو بود که در واحد مهم بنزین سازی از آن استفاده میکنیم که بعد از سال ۲۰۱۰ که ما واحد جدید را نصب و راهاندازی کردیم به فاصله کوتاهی این تجهیزات دچار مشکل شدند و در آن سالهایی که تحریم بودیم شرکتهای خارجی و سازنده که بسیار محدود هستند در دنیا این تجهیزات را به ما تحویل نمیدادند خوشبختانه بعد از پیگیریهایی که انجام شد و ارتباطات خوبی که با صنایع هستهای کشور برقرار شد از حدود ۶ سال پیش این تجهیزات را برای ما در وهله اول تامین کردند و در مرحله دوم آنها را با تکنولوژی و فناوری بومی ساختند نصب کردیم و الحمدلله الان در سرویس است این کار بزرگی که انجام شد زمینه ساز شروع همکاریهای بزرگتر و بیشتر بین دو صنعت بزرگ کشور شده و به حمدالله اخیراً خصوصاً در دوره سیزدهم که ما برجام را کنار گذاشتیم و به سمت استفاده از شرکتهای دانش بنیان و علم بومی کشورمان رفتیم در سفر اخیری که داشتیم خدا را شکر زمینههای همکاری بیشتری هم شناسایی شد و در حال پیگیری است.
سوال: اشاره کردید به زمینههای متعددی که در حوزههای مختلف باز شده برای همکاری تجربه تکیه به توان داخلی و دانش بومی در صنعت شما چه بوده؟
قیم: بله همانطور که میدانید فناوریهای پیشرفته غالباً توسط کشورهای بزرگ و دارای آن فناوری بسیار محدود و محرمانه است به همین خاطر به هیچ کشوری اجازه نمیدهند که در این زمینه بخواهد دخالت بکند و بازار بزرگ آنها را به هم بزند داشتن علم بومی در این تکنولوژیها و در این فناوریها فوق العاده مهم است ما در زمینههای کنترل کیفیت و کنترل جریان محصولات مختلف در پالایشگاه و با دمای بالا و فشار بالا و بعضاً به صورت دو فازی و سه فازی در جریان است نیاز به تجهیزات فوق العاده پیشرفتهای داریم که با تکنولوژی بالا کار کنند و بتوانند دقت عمل ما را بالا ببرند در این زمینه انرژی هستهای به کمک ما آمد با توجه به دقت بالا و تکنولوژی بالا و فناوری بالایی که در این زمینه به صورت بومی شده مورد استفاده قرار میگیرد به جای اینکه ما مستقیماً صرفاً مصرف کننده محصولات ساخته شده کشورهای دیگر باشیم الان به نحوی داریم آن کار را انجام میدهیم که ما درخواست هایمان را بسته به شرایط فرایندی و عملیاتی به عزیزانمان در انرژی هستهای ارائه دادهایم و آنها راه حلهای امکانپذیر را به ما ارائه دادهاند و در حال ساخت تجهیزاتی هستیم که به صورت نمونه الان کارایی خودشان را در جاهای مختلف نشان دادهاند و امیدواریم که به زودی بتوانیم آنها را با نیازهای مورد نیاز پالایشگاه آبادان مورد استفاده قرار بدهیم. بعضاً تجهیزات خارجی را که میخواستیم استفاده بکنیم الزاماً باید با آن مشخصات تجهیزاتی که به ما میدادند خودمان را منطبق میکردیم پالایشگاه آبادان با توجه به اینکه جدیداً پا به عرصه تولید ۵۰۰ هزار بشکه در روز گذاشته و یکی از بزرگترین و حجیمترین تجهیزات پالایشی کشور و منطقه را به خودش اختصاص داده نیازمند تجهیزات خاص است که این خاص بودن را عزیزان ما در انرژی هستهای با توجه به اینکه تمام تکنولوژی را مسلط هستند و این علم را بومی کردهاند راه حلهای خیلی خوب و کالایی را به ما ارائه دادهاند که از آنها استفاده کنیم و امیدواریم که با استفاده از این تجهیزات بتوانیم کیفیت کار خودمان را بالا ببریم و محصولات با کیفیتتری را تولید کنیم.
سوال: مهندس قیم اشاره کردند که به چرخه تبادل فناوری بین صنعت و صنعت هستهای این چرخه در حوزههای مختلف چطور تعریف شده ؟
اسلامی: وقتی که شما وارد فاز چرخه نوآوری میشوید این قابلیت یک فرایند است که با اعمال مدیریت شما میتوانید یک ایده را به محصول تبدیل بکنید همین که میگوییم تحقیقات نتیجهگرا یعنی تحقیقاتی که معنادار و هدفمند انجام میشود و کاربردی است ما همین را برای خدمت به صنایع گوناگون بایستی با مفروضات خودمان نه با مفروضات طرحی که وجود دارد اینها را انطباق بدهیم و بتوانیم خواسته آنها را که حالا به صورت خیلی واضح بخواهیم بگوییم مشتری فرمان باید باشد من یک قابلیت فناورانه دارم بایستی بتوانم با یک قابلیت مهندسی این فناوری را بنشانم بر آن فرایند و آن سرویسی که بایستی بدهد به صاحب آن پروسه و آن فرایند و آن نیازش را برطرف کند نه اینکه بگویم من این را دارم تو این را ببر انطباق بده نه ما میگوییم آن نیاز تو را ما انطباق میدهیم و این بخش مهندسی ما با بخش صنعتی در قالب یک کار مشترک دارد اینها را تنظیم کرده و تنظیم میکند ما بازدید داشتیم خدمت آقای حکیم قیم و همکارانشان بودیم پالایشگاه آبادان و همکارانشان بازدید کردند با همه مدیران عامل پتروشیمیها نشستهای زیادی داشتیم بازدیدهایی داشتیم و معرفی کردیم و این در حقیقت پشت و پناهی باشد پشتیبان باشد انرژی اتمی و راهگشا باشد و گرهگشا باشد برای این صنایع امروز برای اینها تبیین شده است و ما به صورت فعال داریم گسترش میدهیم این تفکر و این رویکرد موجب شد که ما در بخش صنعتی نسبت به ۱۴۰۱ سه برابر بتوانیم خدمت به صنایع انجام بدهیم یعنی این گره گشایی و این هم افزایی و پشتیبانی از صنایع کشور توانست این خروجی را داشته باشد و به یک جریان فعالی تبدیل شده و انشاءالله امسال هم این ادامه خواهد داشت.
آماده تجهیز ۵۰ کلینیک زخم در سال ۱۴۰۳ هستیم
سوال: روند رشدی که داشتند در سالهای گذشته اگر آماری دارید ارائه بدهید و برنامهای که برای سال جدید دارید.
اسلامی: نکتهای که برای ما حائز اهمیت بود در بحث توسعه فناوری هستهای در زندگی مردم یک بخشی باز فناوری پلاسما بود ببینید ما با فناوری پلاسما فقط با مقاله مواجه بودیم و وارد عرصه تجاریسازی و تبدیل کردنش به یک سیستم و روشی که بتواند بیاید در خدمت قرار بگیرد نبودیم خوب این بحمدالله الان انجام شده و ما توانستهایم سال گذشته کلینیکهای زخم را راه اندازی بکنیم یک کار ملموسی که بیاید و یک گرفتاری از مردممان برطرف کند که الان کلینیکهای زخم که دایر شده با اینکه مثلاً یکی در ورامین بوده یکی در کرج بوده در بیمارستان ساسان هم امروز فعالیتش آغاز شد و در چند بیمارستانهای تهران هم دارد انجام میشود در استانهای دیگر هم خواهیم رفت.
سوال: امروز اعلام کردید گسترش زیادی تا پایان سال خواهد داشت؟
اسلامی: بعد ما اعلام کردیم که امسال که پنجاهمین سال سازمان است آمادگی داریم تا ۵۰ کلینیک زخم را تجهیز کنیم و تجهیزاتش را هم ساختهایم و در حال آماده سازی هستیم به نحوی که بتوانیم در عرصه ملی گسترش بدهیم هم برای کسانی که زخمهای وخیم دارند به خصوص دیابتیهای عزیزی که به قطع عضو میرسند یک سری زخمهای مزمن یک سری در حقیقت زخم بسترهایی که دارند به ویژه جانبازان قطع نخاهی عزیز این آمده به مدد جامعه قرار گرفته و ما میتوانیم یکی پس از دیگری اینها را راهاندازی بکنیم، این یه کاربرد است همچنین در بحث پلاسماتراپی برای سرطان، در اتاق عمل بیمارستان شهدای تجریش قرار گرفته و از آن استفاده شده جواب داده و ما باید این را بایستی گسترشش بدهیم و از همه مهمتر وقتی از بخش پزشکی خارج میشویم در بخش صنعت به ویژه بحثهای زیست محیطی بحث شیرابههای پسماندهای شهری که یکی از معضلات زیست محیطی است به سادگی با پلاسما این خنثی میشود و این شیرابه به یک آب گوارا و یک آب سالم تبدیل میشود این الان در دستور کار ما است که تقریباً یک سال بیشتر است داریم پیگیری میکنیم با متولیان امر که بتوانیم یک جایی عملیاتی با مقیاس بزرگ این را راهاندازی کنیم و به ویژه در بحث پسابهای صنعتی خطرناک که الان این هم در مقیاس بزرگ در حال پیگیری هستیم یک پروژهای را که بتوانیم این پلاسما را در خدمت جامعه از این طریق قرار بدهیم پس این پسابهای خطرناک را که برای جامعه و محیط زیست مضر است بتوانیم از این طریق خنثی کنیم پس پلاسما از یک دانشی که در تراز تحقیقات اولیه بوده و از آن فقط مقاله داشتهایم و میشنیدیم که در دنیا یه کارهایی میشود و یا میخواهد شد ما این را آوردهایم و به صورت یک شرکت دانش بنیان توانستهایم وارد عرصه کنیم که این در این بخش دارد نقش خودش را ایفا میکند که دستاوردهای ارزشمندی است و انشاءالله برای بحث آنفلاتوکسیون پسته یکی از معضلات بوده ما وعده داده بودیم که در زمستان پاییز و زمستان ۱۴۰۲ این را به افتتاح میرسانیم به یک مشکلاتی خوردیم که یک مقدار کار ما به تاخیر افتاد انشاءالله در بهار امسال به یاری حق و تعالی این کارخانه هم افتتاح خواهد شد و میآید در خدمت جامعه و پسته کاران عزیز هم از آفت باغ پسته نجات پیدا میکنند با پلاسما و هم از خود آنفلاتوکسینی که روی پسته است و میتواند با این فناوری اینها زدوده شود و هر صادرات ما را از این مشکلاتی که دارد نجات بدهد و هم محصولات آفتش از بین برود و خوب این الان میآید در خدمت جامعه قرار میگیرد و این هم بخش پلاسما.
سوال: وقت زیادی تا پایان برنامه نداریم آقای مهندس حکیم قیم یک دقیقه در خدمت شما هستیم ، کاربرد فناوری هستهای در صنعت را جمعبندی فرمایید؟
قیم: خدمتتان عرض کنم همانطور که آقای مهندس فرمودند ما هفت پروژه جدید معرفی کردیم و انشاءالله امیدواریم که سال آینده در همین روز شاهد بهره برداری از این پروژههای جدید باشیم و بتوانیم هرچه بیشتر از تکنولوژی هستهای و فناوری هستهای در صنعت استفاده کنیم. این روز عزیز را که یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است به همه ملت ایران و خصوصاً عزیزان ما در صنعت هستهای که هر روز افتخارات جدیدی را به ملت ما ارائه میدهند تبریک میگویم باز مجدداً یاد خاطره تمام شهدای هستهای را گرامی میداریم.
سوال: آقای دکتر رضوی شما هم یک دقیقه جمعبندی میفرمایید در خصوص کاربرد فناوری هستهای در حوزه پزشکی؟
رضوی: امروزه پزشکی هستهای و کاربردهای پزشکی هستهای در بطن جامعه به صورت گستردهای گستردگی فراوانی در دسترس است ما خوشحالیم که اعلام کنیم ارزانترین با کیفیتترین و در دسترسترین کشور در منطقه و شاید در جهان برای ارائه خدمات پزشکی هستهای به مردممان هستیم و انشاالله طرحهایی که سازمان انرژی اتمی به کمک متخصصین پزشکی هستهای به سرانجام خواهند رساند ما در آینده و در حال حاضر جزء کشورهای تراز اول هستیم و خوشبختانه ما نیازهای کشور برای ۱۰ سال آینده را به سازمان انرژی اتمی تقدیم کردهایم و محققین سازمان در حال تحقیق و ارائه این رادیو داروها برای ۱۰ سال آینده کشور هستند و باز هم از آقای دکتراسلامی و همکارانمان در سازمان انرژی اتمی تشکر میکنم.
نیروگاه اتمی بوشهر در صدر نیروگاههای بازده و ایمن قرار گرفت
سوال: آقای مهندس در خدمت شما هستیم یک دقیقه تا پایان برنامه فرصت است؟
اسلامی: ما خدا را شاکریم و از همکارانمان از همه دستگاهها و موثر ما کمک میکنند سازمانها و ارگانها و نهادها و مقامات سپاسگزاری میکنیم از خانواده عزیز هستهای سپاسگزاریم از شهدای عزیز و یادشان را گرامی میداریم در سال ۱۴۰۲ چند تا عدد را من بگویم به عنوان دستاورد نیروگاه اتمی بوشهر بر اساس ارزیابی وانو که انجمن بینالمللی نیروگاههای هستهای است نیروگاه بی بوشهر از لحاظ بازدهی و الزامات ایمنی در صدر جدول قرار گرفت با تولید برق ۷.۴ میلیارد کیلووات ساعت مقام اول شد آمد صدر جدول سالها بود ردیف بیستم و نوزدهم و هجدهم قرار داشت، سال ۱۴۰۲ اینطور شد سازمان ملی بهرهوری شرکتهای سازمان را در حقیقت در صدر جدول بهرهوری سازمانهای بهرهوری قرارداد و ما امیدواریم که خدای متعال این روند را عنایت بکند تداومش را بتوانیم داشته باشیم.