پخش زنده
امروز: -
در فرایند پیری، میتوکندریها که نیروگاههای سلولی بدن محسوب میشوند، قطعاتی از DNA خود را از دست میدهند. اما با درک مکانیسم حذف قطعات DNA میتوکندری، میتوان از تخریب بافتهای حیاتی بدن جلوگیری کرد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، محققان روسی دانشگاه فدرال امانوئل کانت بالتیک، در مطالعه اخیر خود دریافتند: برخی از بخشهای ژنوم میتوکندری به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند در مناطق بحرانی تری قرار دارند. نتایج این تحقیق، میتوانند در پیش بینی خطرات برخی بیماریها که با جهشهای DNA میتوکندری مرتبط هستند، مفید باشند و در نتیجه به توسعه و بهبود روشهای درمان و پیشگیری از آنها کمک کند.
پیری، فرآیند پیچیدهای است که مکانیسمهای زیادی از جمله اختلال در فعالیت میتوکندری ها، که مسئول تولید انرژی در سلولها هستند در آن نقش دارند. کمبود انرژی که با افزایش سن پدیدار میشود، زمینه ساز ایجاد بیماریهای جدی است که به ضعیف شدن عضلات و مغز میانجامد؛ این وضعیت، آشکارا با جهش در DNA میتوکندری مرتبط است.
تیم تحقیقاتی پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات بیش از ۱۳۰۰ میتوکندری جهش یافته، دریافت که چنین جهشهایی در ژنوم، به طور یکنواخت پخش نشده اند، بلکه در یک نقطه خاص متمرکز هستند. به گزارش سیناپرس، این یافته ها، سوالات کلیدی زیادی را مطرح کرد و محققان در این مطالعه به یافتن پاسخ این سوالات پرداختند.
دانشمندان توضیح دادند: ما دریافتیم که نواحی تماس بین دو قسمت خاص از جفت نوکلئوتیدها، تشکیل یک حلقه میدهند. این دو ناحیه، در طول فرایند رونویسی، بسیار نزدیک به هم بوده و به دلیل اینکه دارای قطعات مشابهی هستند، میتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند. به طور کلی، وجود قطعات مشابه در DNA، نقاط داغی برای جهش ها، در نظر گرفته میشوند.
محققان ادامه دادند: یافتههای به دست آمده میتوانند به پیش بینی خطرات برخی بیماریهای مرتبط با جهش میتوکندری، از جمله شرایط سلامتی مرتبط با افزایش سن، کمک کنند و در توسعه درمانهای موثر برای این بیماری ها، نقش داشته باشند.
یافتههای تحقیقاتی در مجله BMC Biology منتشر شده اند.