پخش زنده
امروز: -
۱۵ مرداد سالروز شهادت یکی از زبدهترین و موثرترین فرد و در عین حال عارف مسلک از خلبانان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس است.
سرلشکر خلبان شهید عباس بابایی معاون وقت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی پس از بازگشت از یک پرواز عملیاتی شناسایی در ۱۵ مرداد ۱۳۶۶ در ۳۷ سالگی به شهادت رسید.
شهید عباس بابایی در سال ۱۳۲۹ در شهرستان قزوین متولد شد، وی پس از طی مدارج اولیه تحصیلی درقزوین پس از آنکه در رشته پزشکی پذیرفته شد به علت علاقه به خلبانی در سال ۱۳۴۸ به نیروی ارتش پیوست و در اواخر سال ۱۳۵۱ با درجه ستوان دومی از دانشکده افسری خلبانی نیروی هوایی فارغالتحصیل شد.
عباس بابایی در ۴ شهریور ۱۳۵۴ با دختر دایی «ملیحه حکمت» ازدواج کرد که ثمره آن ازدواج دختری به نام «سلما» و دو پسر به نامهای «محمد» و «حسین» است.
شهید بابایی پس از طی مراحل مقدماتی پرواز همانند سایر هم خدمتی هایش در سال ۱۳۴۹ برای تکمیل و دوره پیشرفته خلبانی، به کشور آمریکا اعزام میشود.
- تخصص و قابلیت فوق العاده
بازگشت عباس بابایی به کشور همزمان شده بود با ورود هواپیماهای پیشرفته اف- ۱۴ به نیروی هوایی، و وی که جزء خلبانهای تیزهوش و ماهر در پرواز با هواپیمای شکاری اف ـ ۵ بود، به همراه تعداد دیگری از همکاران برای پرواز با هواپیمای اف- ۱۴ انتخاب و به پایگاه هوایی اصفهان منتقل شد، در دوران دانشجویی علیرغم گسترش فساد در بین نیروهای مسلح طاغوت جزء متعهدترین و تیزهوشترین افسران ایرانی بود.
- همگام با انقلاب اسلامی
با اوجگیری مبارزات مردمی علیه رژیم ستمشاهی، شهیدبابایی به عنوان یکی از نیروهای انقلابی نیروی هوایی، در جمع دیگر افراد متعهد ارتش پا به میدان مبارزه نهاد.
علقههای مذهبی و دیدن فضای فاسد دستگاه حاکم و فقر و گرفتاری مردم از طرفی و نفوذ همه جانبه اجنبی در همه ارکان کشور روح عباس را که درس آزادی خواهی را در مکتب امام حسین (ع) آموخته بود، میآزرد و با پیروی انقلاب اسلامی خود را وقف انقلاب و عمل به فرامین رهبری کرد.
همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری انجمنهای اسلامی در ارتش، ویژگیهای فردی و شخصیتی و مذهبی و پایبندی او به مسائل اعتقادی و مواضع دفاعی او در مقابل انحرافات سبب شد که به سرپرستی انجمن اسلامی پایگاه هشتم شکاری اصفهان انتخاب شود.
سال ۱۳۵۸ برای شهید بابایی سال پرکاری بود، نابسامانیهای بسیار، القائات انحرافی و دسیسههای گروهکهای منافقین که با طرح انحلال ارتش قصد از هم پاشی نیروهای مسلح را داشتند، کار را سخت کرده بود، اما او با بینش و درک عمیق خود و نیروهای مؤمن و انقلابی برای حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی از هیچ تلاشی فروگذاری نکرد.
- شهید بابایی و دفاع مقدس
سرلشگر بابایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشادتهای فراوانی در خدمت به انقلاب از خود خلق کرد و به علت مهارت و ورزیدگی که در عملیاتهای متعدد داشت به کسب درجه سرهنگی نایل شد و در اردیبهشت ماه ۱۳۶۶ به پیشنهاد رئیس شورایعالی دفاع و تایید امامخمینی (ره) به درجه سرتیپی رسید.
شهیدبابایی در طول خدمت صادقانه خود سمتهای مختلفی را به عهده داشت، از جمله در مرداد ۱۳۶۰ به فرماندهی پایگاه هشتم شکاری اصفهان منصوب شد و پس از آن در آذر ۱۳۶۲ معاونت عملیاتی فرماندهی نیروی هوایی ارتش را بر عهده گرفت.
عباس بابایی همواره وفاداری خود را به جمهوری اسلامی با انجام پروازهای متعدد در جبهههای جنگ به اثبات رسانید و در طول مدت فعالیت شجاعانه خود بیش از سه هزار ساعت پرواز با انواع هواپیماهای شکاری داشت و تنها طی یک سال و نیم بیش از ۶۰ ماموریت جنگی را با موفقیت کامل انجام داد.
در طول جنگ تحمیلی سرلشکر بابایی با شرکت در عملیات مختلف نظامی و در شرایط دشوار عملیات همواره پشتیبانی رزمندگان اسلام بود، شهید بابایی شخصا با حضور در قرارگاههای عملیاتی همپای رزمندگان اسلام به بررسی طرحها و نقشههای عملیات هوایی میپرداخت.
او با کمک سایر همرزمانش در مدت ایام حج سال ۱۳۶۶ طرحی را برای عبور سالم کشتیهای تجاری در خلیج فارس اجرا کرد که ماحصل آن عبور امن چهل فروند کشتی غولپیکر تجارتی از خلیج فارس بود.
وی برای پیشرفت سریع عملیات به نظارت بر کارها اکتفا نمیکرد و علیرغم ممانعتهایی که برای جلوگیری از پرواز وی به دلیل سمتی که داشت به وجود میآوردند خود شخصا در پروازهای عملیاتی شرکت میکرد و با مهارت و شجاعتی خاص به مقابله با دشمنان اسلام میپرداخت.
سرلشکر بابایی با اینکه معاون عملیات نیروی هوایی بود هیچگاه خود را از صحنه نبرد جدا نمیکرد و همیشه در میدانهای جنگ حضور داشت و میگفت «اگر پرواز نکنم، احساس ضعف خواهم کرد، زیرا هستی خود را در میدان جنگ میبینم»
- شهادت
هشتم اردیبهشت ۱۳۶۶ به علت لیاقت و رشادتهایی که در دفاع از آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و سرکوب و دفع تجاوزات دشمنان انقلاب اسلامی، به درجه سرتیپی مفتخر شد، اما آن قدر خاکی بود که کمتر کسی او را با این درجه دیده بود.
در همان سال نامش برای سفر حج نوشته شد، همه چیز برای زیارت خانه خدا مهیا بود، اما ناگهان در آخرین لحظات و در فرودگاه، از رفتن به حج صرف نظر کرد و وقتی با اصرار اطرافیان مواجه شد، گفت: مکه من این مرز و بوم است، مکه من آبهای گرم خلیج فارس و کشتیهایی هستند که باید سالم از آن عبور کنند، تا امنیت برقرار نباشد، من مشکل میتوانم خودم را راضی کنم». خانواده را فرستاد، اما خودش نرفت و در تماس تلفنی که همسرش از مکه با او داشت گفت: «انشاء الله خودم را تا عید قربان به شما میرسانم».
جالب اینکه در روز عرفه چند نفر از دوستان عباس نقل کرده اند که لحظاتی عباس در سرمزن عرفات دیده اند و از اینکه او خود را به حج رسانده بودمتعجب شده بودند گویا خداوند ملک مقربی را بجای عباس به حج فرستاده بود.
در پانزدهم مردادماه ۱۳۶۶ روز عید قربان با یک هواپیمای دو کابینه"اف -۵" در تبریز به اتفاق سرهنگ خلبان علیمحمد نادری (خلبان کابین جلو) عهده دار انجام آخرین مأموریت پروازی خود شد، پس از بمباران مواضع دشمن و انجام ماموریت خود را برای رسیدن به عید قربان آماده کرد، باید به سرعت برای میهمانی و عید قربانی کردن نفس بر میگشت.
هواپیما غرشکنان همچون صاعقه هوا را میشکافت و پیش میرفت. ناگهان صدای اصابت گلوله فضا را متحول کرد «لبیک اللهم لبیک»، حاجی خود را به مسلخ عشق رساند. عباس سالها بود که نفس خود را قربانی کرده، حال نوبت به جان دادن است و رسیدن به محبوب.
صدا در کابین طنینانداز است عباس جان، حاجی، اما صدایی نمیآید، هواپیما مورد اصابت گلولههای تیربار ضد هوایی قرار گرفته و گلوله حنجره شهید بابایی را پاره کرده است و وی در روز عید قربان ذبیحالله شد.
عباس پس از تشییع با شکوه بر دستان مردم قدر شناس قزوین در گلزار شهدا در جنوب شاهزاده حسین قزوین به خاک سپرده شد و مدفن او تا قیامت زیارتگاه عاشقان دلباختگان راه و راه شهادت خواهد بود.
- شخصیت بی بدیل ومثال زدنی
درباره شخصیت والا و ارزشمند این شهید کتابی بنام پرواز تا بی نهایت چاپ و بارها تجدید چاپ شده است، همچنین مجموعه شوق پرواز به کارگردانی یدالله صمدی با بازی شهاب حسینی برای نمایش زندگینامه عباس بابایی ساخته شد و از شهریور تا بهمن ۱۳۹۰ در ۲۴ قسمت از شبکه یک سیما پخش شد.
شهید بابایی پرورش یافته مکتب عاشورا بود شهیدی که عشق به سید وسالار شهیدان بند بند وجودش را فرا گرفته بود، شهیدی که در دامن مادری مومن و پدری دین دار و اهل مسجد و هیات پروش یافته بود.
اثار تربیت دینی خانواده بر شهید بابایی به گونهای بود که اعتقادات و باورهای دینی در تمام لحظات همراه او بود، چه آن زمان که به نیروی هوایی پیوست و چه آن زمان که برای طی دوره به آمریکا رفت، رفتاری متعبدانه که حتی موجب تکریم و تعظیم فرماندهان آمریکایی نیز قرار گرفته بود.
- ولایت پذیری
یکی دیگر از ویژگیهای شهید بابایی عشق و علاقه به شخصیت امام خمینی (ره) و ولایت بود، همه از علاقه وی به امام و وجود رابطه مریدی و مرادی بین شهید بابایی و امام مطلع بودند. خمینی برای بابایی همه چیز بود هم مرید و بود و هم مراد هم امام بود و هم فرمانده ...
به عبارتی شهید بابایی در همه مراحل زندگی خودش در بعد از انقلاب و دوران دفاع مقدس همواره خود را مطیع امام و فرزند خلف ایشان میدانست و عشق به امام در کنار علاقه اش به میهن و مردم لحظهای از او جدا نشد.
مرحومه خانم صدیقه حکمت همسر شهید بابایی، درباره اوصاف اخلاقی شوهرش میگوید: بابایی یک شیعه واقعی بود و در امور مذهبی، حتی از مکروهات نیز دوری میکرد، در ایام ماه مبارک رمضان که گاهی روزانه ۸ ـ ۹ ساعت پرواز میکرد، حتی دستورات کتبی و شفاهی فرماندهانش نیز نمیتوانست او را وادار کند که روزه نگیرد، به نماز اول وقت فوق العاده اهمیت میداد و غالبا در موقع نماز و در هنگام راز و نیاز با خداوند عاشقانه میگریست.
به مظاهر مادی دنیا ابدا دل بستگی نداشت و برای حفظ این خصلت، جدا ریاضت میکشید و به زندگی مجلل و خانه بزرگ و وسایل لوکس و مدرن هرگز بها نمیداد، در مورد اموال بیت المال خیلی احتیاط و هرگز از وسایل و امکانات اداری، در امور شخصی استفاده نمیکرد.
مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای، درباره شخصیت شهید بابایی چنین میفرمایند: این شهید عزیزمان، انسانی مؤمن و متقی و سربازی عاشق و فداکار بود و در طول این چند سالی که من ایشان را میشناختم، همیشه بر همین خصوصیات ثابت و پابرجا بود …
شهید بابایی، در زمینه امور رزمی و پروازی، نیرویی متخصص و ماهر و از جمله کسانی بود که بیشترین ساعات پرواز را داشت. او هیچ گاه به مصالح خود فکر نمیکرد و تنها مصالح انقلاب و اسلام را مد نظر داشت، او فرماندهی بود که با زیردستان بسیار فروتن و صمیمی، اما در مقابل اعمال بد و زشت، خیلی بی تاب و سخت گیر بود.
امیر سرتیپ نصیرزاده فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به ویژگیهای برجسته اخلاقی این شهید بزرگوار میگوید: زندگی شخصی شهید بابایی سرشار از ساده زیستی و دوری از تجملات بود و این شهید بزرگوار در همه حال به حفظ و صیانت از بیت المال اهتمام فراوان داشت.
از دیگر خصوصیات اخلاقی برجسته این شهید نیز میتوان به تواضع و فروتنی، ساده زیستی، تصمیم گیری صحیح و مناسب در شرایط مختلف، مردمداری، روحیه نظم و انضباط و انقلابی بودن اشاره کرد که باید سرمشق همه در نیروی هوایی ارتش باشد.
سردار علی فضلی از فرماندهان ارشد ویادگاران هشت دفاع مقدس، حالوهوای شهید بابایی در دیدار با امام خمینی (ره) در سال ۱۳۶۴ را اینگونه روایت میکند: «در سال ۱۳۶۴ جمعی از فرماندهان سپاه به دیدار امام (ره) مشرف شدند و گزارشی را به محضر ایشان تقدیم کردند؛ امام خمینی (ره) به رزمندگان فرمودند هر شب به دشمن هجمه کنید، خواب را از چشم دشمن بگیرید و به آنان امان ندهید، دیدم عزیزی در صف جلو شانههایش از شدت گریه میلرزد؛ اما رنگ لباسش با ما متفاوت است، چون پشتش به ما بود قابل تشخیص نبود؛ اما بعد متوجه شدم آن شخص عباس بابایی است و به آن حال خوشی که داشت غبطه خوردم.
- فرازی از وصیت نامه شهید
«.. به خدا قسم من از شهدا و خانوادههای شهدا خجالت میکشم تا وصیتنامه بنویسم، خدایا! مرگ مرا، فرزندان و همسرم را شهادت قرار بده. خدایا! همسر و فرزندانم را به تو میسپارم. خدایا! من در این دنیا چیزی ندارم و هر چه هست از آن توست. پدر و مادر عزیرم! ما خیلی به این انقلاب بدهکاریم...».
- انقلاب اسلامی و شخصیتهایی تا بی نهایت خدایی
شهید عباس بابایی، بزرگ مردی بود که در مکتب سرخ عاشورا مشق شهادت کرد و پرورش یافت، مجاهدی که زهد و تقوایش همچون دریایی خروشان مواج بود و در لحظههای زندگیش پیوسته در حال مجاهدت بود.
فرماندهی شجاع و الگو و مرد وارستهای که سراسر وجودش عشق و از خودگذشتگی و کرامت بود، بابایی رزمندهای که دلاور میدان جنگ بود و مبارزی سترگ با نفس اماره خویش که کوشید تا جز برای رضا و خشنودی حق تعالی گام برندارد.
نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی نشان دهنده رشد و پرورش افرادی است که با درک پیام انقلاب و تاسی به امام انقلاب قدم در راه سترگی نهادند و با خلق حماسهها در برابر دشمنان اسلام آوازه رزم آوران و مجاهدان راه خدا را به اقصی نقاط عالم رساند.
راه و رسمی که تا امروز نیز نه تنها سست و بی رنگ نشده بلکه با عبور از مرزهای جغرافیایی ایران اسلامی، گسترهای به بزرگی جهان اسلام و جبهه مقاومت یافته است.
رسم و راهی که اگر دیروز در جبهههای غرب و جنوب و با نام باکری ها، همتها، خرازیها و چمرانها و دهها هزار شهید بزرگ از فرزندان این آب و خاک آمیخته بود امروز با نام سید الشهدای مقاومت حاج قاسم سلیمانی و مدافعان حرم و رزمندگان مقاومت در لبنان و یمن و سوریه و عراق و. گره خورده است و به یاری خدا آینده نویدبخشی را برای ملتهای مسلمان و ستمدیده در برابر مستکبران رقم خواهد زد.
علی محقق
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما
خوب نوشته اید ولی چرا نگفته آید با پدافند خودی زده شد؟؟
یعنی اونی که خلبان شده ولی سر مزار همچین مردی زیارت نکنه خیلی ..