پخش زنده
امروز: -
اپراتور پیشین پهپاد گفته بود در گزارش رسمی ارتش آمريکا درباره قربانيان حملات پهپادي، به جای کودکان کشته شد می نویسند چندین بُز کشته شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی راشاتودی، دستگاه قضایی آمریکا یکی از نظامیان پیشین ارتش این کشور را به اتهام افشاگری و درز دادن اطلاعات و اسناد طبقه بندی شده دربارهی برنامهی پهپادی ارتش، به چهار سال حبس در زندان محکوم کرد. این نظامی نیروی هوایی که در پایگاه هوایی بگرام در افغانستان، اپراتور پهپاد بوده گفت اینکه یگانهای پهپادی در گزارشهای رسمی خود به جای کودکان مینویسند «چند تا بُز کشته شد» به رویهای عادی تبدیل شده است!
دانیل هیل در فاصله سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ در نیروی هوایی ارتش آمریکا و در پایگاه هوایی بگرام در افغانستان خدمت میکرد. وظیفهی او در بگرام کمک به شناسایی اهداف برای اجرای عملیات ترور بود. هنگامی که او در سال ۲۰۱۳ به خانه بازگشت، جزئیاتی سری و طبقه بندی شده دربارهی برنامههای پهپادی ارتش در کشورهای افغانستان، سومالی و یمن در اختیار روزنامهها قرار داد و دربارهی بزرگی رقم تلفات غیرنظامیان در خاورمیانه (غرب آسیا) و آفریقا افشاگری کرد.
وی در ماه مارس به اتهام درز دادن اسناد و اطلاعات طبقه بندی شده گناهکار شناخته شد. بر پایهی اطلاعاتی که او افشا کرد در واقع در ۹۰ درصد مواردی که ارتش آمریکا از پهپاد (هواپیماهای بدون سرنشین) برای عملیات و حمله استفاده میکرد مشخص بود که غیرنظامیان هدف حمله قرار میگیرند.
استفاده از پهپاد در ارتش آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۱۰ آغاز شد. از آن پس تاکنون، بیش از ۱۴ هزار مورد حمله با پهپاد در افغانستان، پاکستان، یمن و سومالی اتفاق افتاده است و در این میان بیش از ۸ هزار نفر کشته شده اند؛ بیش از ۳۰۰ کودک و نوجوان در حملات پهپادی ارتش آمریکا به این کشورها قربانی شده اند.
جان کریاکو، تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی (جاسوسی) آمریکا، سیا، در نشستهای دادگاه و محاکمهی دانیل هیل حضور داشته است.
وی گفت: «در فضای دادگاهی که برای محاکمه و محکوم کردن دانیل تشکیل شد تشویش و دلهرهی فراوانی حاکم بود. ازدحام مردم در دادگاه بسیار چشمگیر بود. اما ما نگران بودیم، زیرا اصلا نمیدانستیم قاضی چه حکمی صادر خواهد کرد. سپس او با خالی کردن دادگاه و مهر و موم کردن آن به مدت ۲ ساعت، همه را شگفت زده کرد. در همین حال، وزارت دادگستری داشت در مکانی سری برای صدور حکم ۹ سال حبس در زندان (ضد دانیل) چانه زنی میکرد. من خودم انتظار داشتم قاضی بیاید روبروی مردم بایستد، سرش را تکان بدهد و از دانییل به خاطر خدماتی که انجام داده قدردانی کند و سپس رهایش کند تا به آغوش خانواده بازگردد!»
تحلیلگر پیشین سازمان سيا افزود: «فکر نمیکنم او اصلا مستحق حبس در زندان بود، زیرا او دربارهی جنایتی افشاگری کرد که دولت آمریکا داشت مرتکب میشد؛ جنایت کشتن غیرنظامیان بی گناه؛ اینها جنایت جنگی به شمار میآیند. هنگامی که ما میدانیم غیرنظامیها در محدودهی حمله و در برُد آتش قرار دارند این جنایت به شمار میآید. هنگامی که غیرنظامیان را میکشیم و در گزارش رسمی بیان میکنیم که کودک در میان قربانیان نبود؛ آنهایی که کشته شدند بُز بودند؛ این جنایت جنگی است. این به رویهای عادی تبدیل شده بود و بسیاری از نظامیانی که پهپادها را کنترل میکردند به همین روش عمل میکردند.»
هیل پیش از محکوم شدن به حبس، برخی از مواردی را که خودش شاهد بوده افشاگری کرده و گفته بود در یکی از حملات به چشم خود دیدم که دو کودک کشته شدند. او همچنین این ادعای رئیس جمهور اوباما را که گفته بود عملیات پهپادها برای حفاظت از مردم آمریکاست محکوم کرده بود.
دانیل هیل در نامهای که به تاریخ ۱۸ ژوئیهی سال ۲۰۲۱ برای دادگاه نوشت تاکید کرد: «سیاستگذاری ناظر بر ترور با پهپاد با هدف گمراه ساختن مردم مورد سوء استفاده قرار گرفته و گفته میشود این سیاستگذاری ایمنی ما را تامین میکند! هر وقت با فردی روبرو میشوم که تصور میکند جنگ پهپادها توجیه پذیر است و به شیوهای قابل اتکا، امنیت را برای آمریکا به ارمغان میآورد، آن روز (که دو کودک کشته شدند) برایم تداعی میشود و از خودم میپرسم چطور ممکن است که پیش خودم بیاندیشم آدم خوبی هستم و شایستگی این زندگی را دارم و حق دارم در پی خوشبختی باشم!»
ادوارد اسنودن، افشاگر آمریکایی که پس از درز دادن اطلاعات سری دولت آمریکا به روسیه پناهنده شد، در پیامی توئیتری و در واکنش به زندانی شدن نظامی پیشین نیروی هوایی نوشت: «جرم او این بود که حقیقت را بازگو کرد؛ ۹۰ درصد افرادی که با پهپادهای آمریکایی کشته میشوند کسانی هستند که در محل حمله حضور دارند و نه آنهایی که هدف گرفته شده اند. (دولت آمریکا) باید به او (افشاگر) نشان افتخار میداد.»
براندن برایان، فردی که خودش پیشتر اپراتور پهپاد در ارتش آمریکا بوده در گفتگو با شبکهی تلویزیونی راشا تودی تاکید کرد: «این در واقع جنگ ضد حقیقت است و تنها به افشاگرها خلاصه نمیشود. افرادی را میشناسیم که هم اکنون بیش از دو دهه است دارند دربارهی جنگ در خاورمیانه تبلیغ میکنند و به آن دامن میزنند. دولت با ملت خودش وارد جنگ شده است. ما هم بخشی از همان فرقه و گروهی هستیم که کنترل این ماشین را در دست دارد و با این وجود به ناچار نه تنها باید شاهد آن بخشی از فعالیت ماشین باشیم که احساس ندارد بلکه خودمان را انسان میدانیم و فکر میکنیم احساس داریم، اما در نهایت خودمان را وسط طوفان در مییابیم و به خود میگوییم چارهای ندارم باید این کار را انجام بدهم؛ وظیفهی من ایجاب میکند.»
وی افزود: «خیلی برایم عجیب است افراد با وجدانی که در این طرح (عملیات پهپادها) حضور دارند و تلاش میکنند دولت را برای جنایت آشکار جنگی که داریم مرتکب میشویم به پاسخگویی وادار کنند همین افراد دارند مجازات میشود؛ به نظر میرسد این افراد مجازات میشوند تا دیگران حساب کار دست شان بیاید! و این خیلی برایم زجرآور است که اگر آمریکا میخواهد سرزمین آمال و آرزوهای آزادی خواهان باشد چگونه است که که دارد همانانی را مجازات میکند که آزادیخواه به شمار میآیند!»