شبکه دويچه وله آلمان اعلام کرد
کرونا به فراوانی مصرف پلاستیک افزوده است
بحران کرونا یکی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی یعنی رشد چشمگیر تولید و مصرف زبالههای پلاستیکی را تشدید کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، بخش آلمانی شبکه دویچه وله با یادآوری آنکه بحران کرونا یکی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی یعنی رشد چشمگیر تولید و مصرف زبالههای پلاستیکی را تشدید کرده است، گزارش داد: رکود جهانی متاثر از کرونا موجب شده است پلاستیکی که خاستگاهش نفت است، ارزانتر از بازیافتش شود.
توماس اشپان، از بخش «اقتصاد پلاس» شبکه دویچه وله افزود: در مبارزه با تولید زبالههای پلاستیکی با یک شکست و ناکامی بدی روبرو هستیم چون حجم پلاستیکی که جدید تولید میشود، روز به روز بیش از پلاستیک بازیافتی است. در واقع استفاده از پلاستیک بازیافت شده، رو به کاهش است. علت، به ویژه به بحران کرونا مربوط است زیرا پلاستیک در واقع نوعی محصول نفتی است که با توجه به سقوط بهای جهانی نفت در نیمسال گذشته، تحت تاثیر افت اقتصادی ایجاد شده پس از تعطیلات کرونا هزینه هر تن بطری پلاستیکی جدید، حدود ۲۵۰ یورو، کمتر از پلاستیک بازیافتی تمام میشود. از این رو کارشناسان هشدار میدهند شماری از کارخانجات و مجموعههای تولیدی با مساله موجودیتی و حیات خود روبرو شوند.
وي افزود: مدتها بود که جمع آوری مواد موجود در پسماند زبالهها یک تجارت پرسود به حساب میآمد؛ در صورتی که امروز، دیگر، چنین نیست. این مساله حتی برای ما آلمانیها که اهل تفکیک زبالهها هستیم نیز مصداق پیدا کرده است. چون به نظر میرسد ما نیز شلخته و بی نظم شده ایم (و تفکیک زبالهها را به درستی رعایت نمیکنیم). به همین خاطر است که در دو شهر برلین و هامبورگ، تا ۵۰ درصد با «پرتاب اشتباه» بطریهای پلاستیکی در سطلهای زرد رنگ مواجهیم. چون ما فقط دیگر بطری را به سمت سطلها پرتاب میکنیم و فرقی برایمان نمیکند که بطری، وارد کدام سطل شود. با این کار در حقیقت هزینههای حمل را نیز افزایش میدهیم. در نهایت این طور میشود که جداسازی و تصفیه بطریها روز به روز گرانتر شود. با این وضع، چه باید کرد؟ آیا باید مثل گذشته، محتاطتر و هوشیارتر، عملیات جداسازی زباله هایمان را انجام دهیم؟ بی شک همین طور است؛ ضمن آنکه باید از مصرف پلاستیک نیز پرهیز کنیم.
وي گفت: با این حال این کارها کافی نیست. به نظر من اکنون دولت باید مداخله و به این مساله، ورود پیدا کند. دقیقا همانند زمانی که دولت برای انتشار (بیش از حد مجاز) دی اکسید کربن، مالیات وضع کرد. محصولات جدید پلاستیکی نیز هرچند متفاوت از پلاستیکهای بازیافتی، اما وارد محیط زیستمان میشوند؛ بنابراین باید ترتیبی داد که زبالههای پلاستیکیِ جمع آوری شده، بار دیگر از طرف ما دوباره مورد استفاده قرار گیرند؛ نه آنکه آنها را به خارج از کشور بفرستیم یا آنکه امحایشان کنیم و بسوزانیم. به گزارش بنیاد «هاینریش بُل» آلمان، تنها ۱۷ درصد از ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تن زباله مصنوعی آلمان، پلاستیک بازیافتنی اند. در نظر داشته باشید که مصرف مجدد اقلام پلاستیکی تقریبا پایدارتر از تولید جدیدشان و به مراتب، بهتر از دور ریختنشان است.