به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی یورک الرت، محققان علوم پزشکی در یافتهای که در نشست اخیر انجمن متخصصان دستگاه گوارش اروپا در بارسلونا ارائه شد دریافتند مقاومت میکروبها در برابر آنتی بیوتیکها در بیست سال گذشته دو برابر بیشتر شده است.
محققان در این نشست اعلام کردند مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها به طور معمول از عفونت میکروب هلیکوباکتر پیلوری سرچشمه میگیرد که نوعی باکتری است که با زخم معده، لنفوم و سرطان معده همراه است و در سالهای اخیر، شیوع بالایی داشته است.
بررسی بر روی بیش از یک هزار و ۲۰۰ نفر از ۱۸ کشور اروپایی نشان داد مقاومت در برابر آنتی بیوتیکهای کلاریترومایسین، که به طور عمده برای مقابله با میکروب معده یا هلیکوباکتر پیلوری مورد استفاده قرار میگیرد از ۹/۹ درصد در سال ۱۹۹۸ به ۲۱/۶ درصد در سال گذشته افزایش یافته است. موارد مشابهی نیز در مقابل آنتی بیوتیکهای لووفلوکساسین و مترونیدازول مشاهده شد. مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها هنگامی روی میدهد که یک باکتری در برابر داروهایی که آن را هدف گرفته اند شکست ناپذیر میشود.
در سالهای اخیر، مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها به طور فزایندهای افزایش یافته و توجه محققان از جمله سازمان بهداشت جهانی را به خود معطوف داشته است. در اروپا و آمریکا دست کم ۵۶ هزار نفر سالانه بر اثر ابتلا به عفونت ناشی از میکروبهای مقاوم به آنتی بیوتیک جان میبازند.
عفونتهای ناشی از میکروب هلیکوباکتر پیلوری، پیچیده اند و برای درمان آنها باید از ترکیب دارویی بهره جست. این باکتری به طور عمده معده کودکان را آلوده میکند و به التهاب لایههای معده یا گاستریت منجر میشود که در نهایت به زخم معده میانجامد. بر اساس اعلام مایو کلینیک، احتمالا بیش از نیمی از مردم جهان با این باکتری آلوده اند، ولی همه آنها به زخم معده مبتلا نمیشوند.
دکتر فرانسیس مگراد گفت: با افزایش مقاومت به آنتی بیوتیکهای رایج همچون کلاریترومایسین به میزان سالانه یک درصد، درمان هلیکوباکتر نیز روز به روز دشوارتر میشود و کاهش تاثیر درمانهای رایج کنونی، به افزایش شیوع سرطان معده یا مشکلاتی همچون زخم معده میانجامد. هلیکوباکتر از عوامل خطر سرطان معده است و سومین عامل مهم منجر به سرطان در جهان محسوب میشود.
مطالعه اخیر محققان نشان میدهد مقاومت به کلاریترومایسین در جنوب ایتالیا (۳۹/۹ درصد) کروواسی (۳۴/۶ درصد) و یونان (۳۰ درصد) مشاهده شده است. بر اساس اعلام محققان، این سطوح بالای مقاومت در برابر درمان، از نتایج سوء مصرف آنتی بیوتیکها برای بیماریهایی همچون سرماخوردگی و آنفلوانزا است.
دکتر ماریو دینیس ریبیرو رئیس انجمن اروپایی آندوسکوپی دستگاه گوارش گفت: یافتههای این مطالعه، به شدت نگران کننده اند، زیرا هلیکوباکتر پیلوری علت اصلی بروز زخم معده و سرطان معده است؛ با افزایش مقاومت این باکتری ممکن است مجبور شویم راهبردهای پیشگیری را تغییر دهیم.