پخش زنده
امروز: -
معاون بنیاد ملی نخبگان: باحمایت از حدود ۵۰۰۰ نخبه درتلاشیم تا در چرخه تبدیل دانش به ثروت نقش جدی تری داشته باشند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای احسان چیت ساز با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما با ارائه تعریفی از فرد نخبه ادامه داد: امسال تعداد افراد تحت پوشش افزایش یافت و مبالغ حمایتی از آنها نیز دو برابر شد.
وی گفت: باتلاش هایی که انجام می شود با توجه به اینکه عرصه بین المللی عرصه رقابت بین کشورهاست، از نظر شاخص های محیط کسب و کار در رتبه بندی های مختلف، در وضعیت مطلوبی قرار نداریم.
آقای چیت ساز افزود: در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه تجاری سازی تلاش های زیادی انجام شده است و نیاز به همکاری یکپارچه ای بین دستگاه ها وجود دارد.
وی اضافه کرد: در حوزه بنیاد ملی نخبگان بر اساس قانون برنامه ششم توسعه برای افزایش اثربخشی نخبگان با همه دستگاه ها مکاتبه و تلاش کردیم موانع را شناسایی کنیم.
معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: از 44 دستگاهی که مکاتبه کردیم با 22 دستگاه به توافق رسیدیم و سند مکتوبی در این باره وجود دارد تا تسهیل گری برای ایجاد اثر نخبگان در جامعه اتفاق بیفتد.
آقای یوسف قاسمی نخبه علمی و موسس شرکت دانش بنیان نیز با حضور در این برنامه گفت: مهمترین مسئله ای که در فرآیند کارآفرینی در کشورمان با آنها روبرو هستیم بسترهای شرکت سازی و شرکت داری است.
وی با اشاره به برخی موانع پیش روی شرکت های دانش بنیان و اجرایی کردن ایده های نو افزود: در زمینه مجوزها علاوه بر تعدد و تکثر با ابهام روبرو هستیم.
آقای قاسمی با بیان اینکه پیش بینی پذیری در کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای نوپا بسیار مهم است، گفت: برخی کسب و کارها از 500 تا 2 هزار مجوز نیاز دارد در حالی که در کشورهای پیشرفته نه تنها مجوزگذاری زائد نمی شود بلکه اگر کسب و کار نوآور باشد لازم نیست در قالب شرکت های سنتی برود.
این نخبه علمی و موسس شرکت دانش بنیان افزود: در کسب و کارهای نوآورانه، زمان برای کارآفرینان بسیار مهم است و با ایجاد زیرساخت های خوب می توانیم زمان را برای کسب مجوز کاهش دهیم.
آقای قاسمی با تاکید بر اینکه آموزش ها را باید کاربردی کنیم، اضافه کرد: متاسفانه برای به روز رسانی قوانین مربوط به شرکت های تجاری، کوشش نکردیم.
حسن انصاری فر نخبه علمی و عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: بر اساس گزارش بانک جهانی در سال 2019 ،در شاخص شروع کسب و کار از نظر زمان، هزینه، تعداد مراحل و حداقل سرمایه مورد نیاز، کشورها ارزیابی شدند که کشورمان بین 190 کشور، رتبه 173 را دارد که نسبت به پارسال 71 رتبه نزول داشتیم.
وی افزود: بر اساس این گزارش، کشورمان در حوزه سهولت محیط کسب و کار هم از میان 190 کشور، رتبه 128 شد که نسبت به پارسال 40 پله نزول داشتیم.
آقای انصاری فر اضافه کرد: نمره ایران نسبت به پارسال افزایش جزئی پیدا کرده بود اما رتبه ایران کاهش یافته است و این نشان می دهد که کشورهای دیگر اقداماتی فراتر و بهتر از اقدامات کشورمان انجام دادند و توانستند رتبه های بهتری را کسب کنند.
این نخبه علمی گفت: مسئولان و نهادهای حاکمیتی می توانند با برنامه ریزی خوب و جدیت، رتبه ایران را بهبود ببخشند.
وی افزود: در سال 2014 بر اساس گزارش بانک جهانی، رتبه 152 را داشتیم و در سال 2016 رتبه 118 را کسب کردیم.
او گفت: بر اساس آمار، فرآیند شروع کسب و کار برای افراد در نیوزلند که در جهان رتبه یک را دارد نصف روز زمان می برد تا شرکت خود را ثبت کنند و آماده به فعالیت شوند اما در ایران در بهترین حالت در صورتی که همه سازمان های مربوط کار خود را به نحو احسن انجام دهند، این فرآیند 15 روز طول می کشد.
مهاجرت بیش از 80 درصد المپیادی ها، رتبه های اول کنکور و جشنواره ها
نخبه علمی و عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان گفت: بیش از 80 درصد المپیادی ها، رتبه های اول کنکور و جشنواره هایمان از کشور مهاجرت می کنند.
آقای حسن انصاری فر در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه رتبه نخست را در حوزه مهاجرت در جهان داریم، افزود: بین 150 تا 200 هزار مهاجرت در سال داریم.
وی با اشاره به اینکه هم دلال داخلی و هم دلال خارجی برای مهاجرت نخبگان از کشورمان داریم، گفت: شرکت هایی در دنیا وجود دارند که ماموریت آنها این است که نخبه های کشورهای در حال توسعه را شناسایی و به دانشگاه ها و مراکز صنعتی تراز اول جهان معرفی کنند.
آقای انصاری فر افزود: دلال های داخلی وجود دارند که وعده پرداخت حقوق ماهانه و حضور در جشنواره های خارجی را به نخبگان می دهند و آنها را تطمیع و به خروج از کشور تشویق می کنند.
او، بیکاری، سطح پایین درآمد، نارسایی های مالی و اداری، کمبود امکانات تخصصی و علمی را از علل مهاجرت نخبگان برشمرد.
آقای انصاری فر با اشاره به ارتباط نامناسب صنعت و دانشگاه در کشورمان گفت: ما هنوز نتوانستیم نیازهای صنعت را به دانشگاه ها اعلام کنیم.
نخبه علمی و دارنده مدال نقره المپیاد جهانی ریاضی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: زمینه های شغلی برای رشته های علوم پایه از رشته های مهندسی و تجربی کمتر است و این موضوع همیشه برای تصمیم گیری دانش آموزان برای انتخاب رشته، تاثیرگذار و تعیین کننده بوده است.
آقای عرفان صلواتی افزود: اتصال علوم پایه و رشته های کاربردی کامل نشده و هنوز ارتباط دو طرفه ای بین رشته های علوم پایه و صنعت در کشورمان شکل نگرفته و دو طرف، زبان هم را نمی فهمند.
او ادامه داد: نخبگان به دنبال حمایت صِرف مادی و مالی نیستند بلکه باید به آنها میدان و قدرت اثرگذاری و تصمیم گیری داد.
آقای صلواتی اضافه کرد: خیلی از نخبگان و برگزیدگان المپیاد علمی مهاجرت می کنند گرچه برخی از آنها پس از تحصیل به کشور بر می گردند.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در جمع نخبگان گفت: کارهای بزرگی در زمینه هوا و فضا و سلول های بنیادی، دفاعی، نانو، زیست فناوری و دارو انجام دادیم و 95 درصد داروهای کشور را خودمان تولید می کنیم.
آقای محمدمهدی زاهدی ادامه داد: در زمینه سدسازی و ساخت نیروگاه، همه مراحل ساخت را انجام می دهیم و در زمینه راه آهن و نفت و اکتشاف، بسیاری از کارها را جوانان نخبه کشورمان انجام می دهند.
او با بیان اینکه دشمن می خواهد این پیشرفت ها را نادیده بگیرد،گفت: با کسانی که می خواهند ما را از پیشرفت، ناامید کنند باید مقابله کنیم.
آقای زاهدی با بیان اینکه دشمنان موفق نشده اند به اهداف خود در زمینه خروج نخبگان از کشور برسند، افزود: تعدادی از نخبگان رفته اند و جریانی از بیرون دانشگاه توانست به درون دانشگاه نفوذ کند و حتی در برخی دانشگاه های بزرگ به کمک برخی اعضای هیئت علمی، نخبگان را به ادامه تحصیل در خارج از کشور، تشویق کنند.
وی ادامه داد: این موارد، بیشتر در زمینه های فنی است که به این بهانه که امکانات و تجهیزات کافی و به روز در درون دانشگاه های کشور وجود ندارد نخبگان را به تحصیل در خارج از کشور تشویق می کنند.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزود: هم در بنیاد نخبگان و هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی و نيزدر مجلس شورای اسلامی، جلسات متعددی داشتیم تا با این تفکر که به ظاهر مدعی حمایت از نخبگان است مقابله کنیم.
معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان هم در ادامه این برنامه گفت: برای برگشت 1500 تا 1600 نخبه از خارج از کشور به داخل تلاش کردیم و برگشتند و بیشتر آنها وارد چرخه علم و فناوری کشور شدند.
آقای چیت ساز افزود: با اینکه منابع بسیار زیادی توسط کشورهای مقصد در اختیار این نخبگان قرار گرفت اما با هدف ایجاد ارزش و حل مسئله به کشور برگشتند و منشاء ایجاد ارزش شدند.
آقای قاسمی نخبه علمی و موسس شرکت دانش بنیان هم با اشاره به اینکه در هر جایی که شرایط مناسبی ایجاد نکنیم دلالی شکل می گیرد، گفت: فضا برای دلالی نخبگان فراهم شده است.
او افزود: باید به مجوزها و قانون گذاری، هوشمند نگاه کنیم و اگر زمانی می خواهیم یک کسب و کار به ویژه کسب و کار آنلاین را توقیف کنیم به تبعات آن فکر کنیم.