پخش زنده
امروز: -
سامانه تی تک باید در اختیار حاکمیت باشد تا اطلاعات حاکمیتی مصون بماند
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ آقای دکتر سعید نمکی در اجلاس معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، با بیان اینکه نخستین گام ما در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تقدم پیشگیری بر درمان و تقدم درمان سرپایی بر درمان بستری است، گفت: تعداد بیمارانی که به علت فشارخون بالا گرفتار بیماری میشوند، رو به افزایش است و به سمت گرفتاری فشارخون بالا در سنین زیر ۵۰ سال میرویم، طبق آخرین مطالعاتمان قبل از اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشارخون، از تعداد ۳۸۰ هزار مرگ سالانه، حدود ۹۷ هزار مرگ منتسب به فشارخون بالا و عوامل وابسته به پرفشاری خون است.
وی افزود: دیابت، سبک زندگی غلط، تحرک بدنی ناکافی و مشکلات سلامت روان، همه را تهدید میکند و نظام سلامت در سالهای گذشته، به جای پرداختن به موارد کم هزینه، پیوسته بخشهای ICU و CCU و دیالیز را اضافه کرده است، اما این راه قابل تداوم نیست.
دکتر نمکی گفت: وقتی تعداد ماشینهای دیالیز را با چندسال قبل مقایسه میکنم، میبینم که تعداد آنها چند برابر شده و هنوز هم نماینده و فرماندار و مقامات اجرایی هر استان و حتی رؤسای دانشگاهها درخواست ماشین دیالیز و تجهیزات ICU و CCU دارند؛ این موضوع نشان از آن دارد که هنوز بر درمان محوری تأکید داریم و پیشگیری همچنان مغفول مانده است، بنابراین، تقدم پیشگیری بر درمان را به عنوان سیاست محوری جدید کم هزینه در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ادامه خواهیم داد. دلیل اینکه بر درمان سرپایی بر بستری تأکید داریم، این است که اگر در مراحل اولیه تشخیص بیماری را شناسایی و مهار کنیم، بیماری در مراحل پیشرفته تر، برای نظام سلامت کشور هزینه بر نخواهد بود.
وی با بیان اینکه تقدم پیشگیری بر درمان و درمان سرپایی بر درمان بستری جزو اصلیترین سیاستهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در این دوره است، گفت: تقدم پیشگیری بر درمان و تقدم درمان سرپایی بر درمان بستری، هم از منظر اقتصاد سلامت و هزینه اثربخشی و هم از دیدگاه پرداختن به مقوله پیشگیری به عنوان رسالت نظام سلامت، باید با جدیت بیشتری دنبال شود. از طرفی، اعتقادی به افزایش تختهای بیمارستانی بی رویه و افزایش فهرست ICU و CCU و بخشهای دیالیز ندارم، مگر در مناطق محرومی که نیاز واقعی وجود داشته باشد.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: استقرار پرونده الکترونیک سلامت را به عنوان یک تکلیف برجای مانده از برنامههای قبلی، اجرا کردیم؛ این حرکت به عنوان یک ساختار و ریل اساسی در عبور و مرور فعالیتهای نظام سلامت مغفول مانده بود که با همت، جسارت و تلاش همه دانشگاهها آغاز و اجرایی شد. این ریل گذاری بسیار مهم، کمک خواهد کرد که سیستم ارجاع، راهنماهای بالینی و پزشکی خانواده را که از ضرورتهای برجای مانده است، در ماههای آینده اجرایی کنیم.
آقای دکتر نمکی با تأکید بر اجرای نسخه نویسی الکترونیک، خاطرنشان کرد: از چندماه قبل در این زمینه اقداماتی آغاز شده است.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: چندماه است که از ضرورت نظام سلامت الکترونیک و بعضی نقصانهای زیرساختی در نظام سلامت و قوانین مغفول مانده فریاد میزنیم، ولی برخی دوستان بتازگی دوربین به دست گرفته اند و در این عرصه روشنگری میکنند که البته باز هم جای خوشبختی است و از آن استقبال میکنیم.
وی افزود: ۳۰ سال قبل که معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بودم، در آن زمان، به عنوان لکه ننگ سیستم دارویی کشور به یکی از سیستمهای امنیتی پناه بردیم که ناصر خسرو از محدوده کنترل ما خارج است و کمک لازم داریم، طبق یک قرارداد بنا شد که سرویس دریافت کنیم و سقف ریالی هم برای قرارداد تعیین شد و بعد از مدتی کوتاه، کوپن سقف ما تمام شد و حاصل آن تنها شناسایی وانت مملو از داروی قاچاق زیر یکی از پلهای شهر بود. از ۳۰ سال قبل که در نظام سلامت حضور دارم، مشکل ناصر خسرو را داریم.
آقای دکتر نمکی ادامه داد: در سازمان غذا و دارو که متأسفانه گاهی تعدادی از مجربین این مجموعه یا شریک و یا رقیب مجموعههای خارج از سازمان بودند، افراد خالص دانشگاهی را جایگزین کردیم.
وی افزود: آرزو میکنم روزی کسوت وزارت را کنار گذارده و با مردم راحت و بی ملاحظه صحبت کنم و بگویم گاهی سازش ما با فساد که به صغیر و کبیر مملکت رحم نکرده، چه بلایی سر آنها آورده است. به گفته سعدی، «مرا دردیست اندر دل اگر گویم زبان سوزد، اگر پنهان کنم ترسم که مغز استخوان سوزد».
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: روزی باید همه ما پاسخ دهیم در روزهای سخت مملکت کجا بودیم و چه کردیم؟ امیدوارم آن روز مجبور نباشیم بگوییم زیر چشمان ما با IRC پودر کاکائو و نارگیل، داروی قاچاق وارد و توزیع کردند و کارمند ما هم پشت سیستم و سامانه این موضوع را تأیید کرده است، یعنی به جای چرتکه، به دزدها، ماشین حساب دادیم! خدا کند که نگوییم سامانهای داشتیم که در آن، این قابلیت وجود داشته که یک خانم دکتر در ۱۳ یا ۱۴ مرکز، مسؤول فنی بود و سیستم و سامانه او را رد (ریجکت) نکرده بود.
وی عنوان کرد: پرونده الکترونیک سلامت را راه اندازی کردیم و سؤال اینجا است که چرا این پرونده سالها اجرایی نمیشد؟ و چرا سه ماهه امکان استقرار آن ایجاد شد؟ چرا امکان آن فراهم نشود بسیاری از مسائل شفاف شود. چرا نسخه نویسی الکترونیک با مقاومت روبرو میشود؟ اگر مقاومتی باشد، از آن روست که میدانند، تنها علاج جلوگیری از قاچاق، ثبت صحیح و نظام جمع آوری دادهها است. چرا برخیها از اینکه همه چیز شفاف شود، مقاومت میکنند؟ باید بگویم، ما این مسیر را با همت تک تک شما و همکاران پاکیزه بسیارمان در نظام سلامت این کشور خواهیم پیمود. پرونده الکترونیک سلامت به ما کمک خواهد کرد که پزشکی خانواده، راهنماهای بالینی و سیستم ارجاع را مستقر کنیم؛ کسی به دنبال اجرایی کردن این موارد است که بخواهد مملکت به سمت پاکیزگی برود و کسی که مخالفت میکند، به یقین نمیخواهد مملکت نظم و صلاح پیدا کند.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: سامانهای به نام «تی تک» داریم که حاوی اطلاعات ارزشمندی است، اما مشکلاتی هم دارد که همه را مأمور کرده ایم که آنها برطرف کنند، این سامانه باید در اختیار حاکمیت باشد تا اطلاعات حاکمیتی مصون بماند، اینها مباحثی است که از چندماه قبل با جدیت آغاز کرده ایم و هر ماه هم عدهای به جمع همراهان این رویکرد پیوسته اند و خواهند پیوست و هر روز به تحقق اهداف و آرمانها در این مسیر نزدیکتر میشویم.