پخش زنده
امروز: -
سیاست های سخت گیرانه ترامپ برای جبران کسری تجاری با چین و تاکیدش بر افزایش خرید محصولات آمریکایی توسط مصرف کنندگان چینی تا سقف 200 میلیارد دلار ظرف دو سال آینده، چیزی که چین کاملا با آن مخالف است، از یکسو و اختلاف تجاری آمریکا با اتحادیه اروپا، دو راه را پیش روی ترامپ قرار داده است: همکاری یا رقابت؟
پژوهش خبری صدا وسیما:دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از همان ابتدای آغاز رقابت های انتخاباتی بارها از کسری موازنه تجاری با چین و این که صادرات چین به آمریکا بسیار بیشتر از وارداتش از ایالات متحده است، انتقاد کرد و راه مقابله با چین را اعمال تعرفه های گمرکی دانست. آمارها نشان می دهد که در طی سه دهه گذشته سهم چین از کل واردات آمریکا در روند مستمر و رو به رشدی افزایش یافته و به ۲۲ درصد از کل واردات این کشور در سال ۲۰۱۷ میلادی رسیده است. در همین شرایط سهم واردات چین از کل صادرات آمریکا ۸ درصد بود. به عبارتی ارزش بازار آمریکا برای چین نزدیک به ۳ برابر ارزش چین برای بازار آمریکا میباشد. براساس آمار رسمی سایت "تجاری آمریکا" ، تجارت کالا و خدمات بین دو کشور، بالغ بر 737.1 میلیارد دلار در سال 2018 بود که از این میزان صادرات آمریکا 179.3 میلیارد دلار و وارداتش 557.9 میلیارد دلار بود. کسری تجاری ایالات متحده با چین در حوزه کالا و خدمات در سال 2018 بالغ بر 378.6 میلیارد دلار می باشد.
طبق گزارش این سایت در حال حاضر چین بزرگترین شریک تجاری در بخش "کالا" آمریکا به ارزش 659.8 میلیارد دلار (دو طرفه) در سال 2018 است. صادرات کالاهای آمریکایی به چین بالغ بر 120.3 میلیارد دلار بوده و واردات کالاها 539.5 میلیارد دلار می باشد. کسری تجاری در بخش کالای بین دو کشور در سال 2018 بالغ بر 419.2 میلیارد دلار به نفع چین بوده است. در بخش خدمات، تجارت بین دو کشور (صادرات و واردات) در سال 2018 به میزان 77.3 میلیارد دلار رسید. صادرات خدمات آمریکا به چین بالغ بر 58.9 میلیارد دلار بوده و واردات خدمات از چین حدود 18.4 میلیارد دلار می باشد. در بخش تجارت خدمات، مازاد تجاری در سال 2018 بالغ بر 40.5 میلیارد دلار به نفع آمریکا بوده است. طبق آمار سایت تجاری آمریکا، کسری تجاری آمریکا با چین در بخش کالا 6 / 11 درصد افزایش در سال 2018 داشته و بخش خدمات 8/ 0 بوده است.
این آمارها خبر خوبی برای اقتصاد آمریکا، کشوری که داعیه اقتصاد برتر جهان را دارد، نیست. از این رو دونالد ترامپ در ماه مارس 2018 در راستای سیاست محدود سازی اقتصادی چین، بر فولاد و آلومینیوم صادراتی به آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی و ۱۰ درصدی اعمال کرد. او سپس اعلام کرد بر ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار کالای صادراتی چین تعرفه ۲۵ درصدی نیز اعمال خواهد شد. گرچه مقامات چینی نیز با اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی مقابله به مثل کردند، لیکن بعد از این تحولات، به دنبال جذب و توسعه بازارهای مهم و بزرگ دیگری مثل اتحادیه اروپا متمرکز شدند. بازارهای اروپایی جذابیت زیادی هم برای آمریکا و هم چین دارد. چین علیرغم تفاوت در بسیاری از زمینه ها از جمله نقش پررنگ دولت در اقتصاد و موضوع حقوق بشر، یک شریک مهم استراتژیک برای اتحادیه اروپا به حساب می آید. با روی کار آمدن ترامپ و آغاز جنگ تجاری آمریکا همزمان با چین و اتحادیه اروپا به نظر می رسد این دو قطب اقتصادی به یکدیگر نزدیک شده اند. هدف این نوشتار نگاه اجمالی به تبادلات تجاری بین چین و اتحادیه اروپا به ویژه بعد از آغاز جنگ تجاری واشنگتن و پکن بوده و سوال مهم این است که جنگ تعرفه ها چه تأثیری بر روابط دو قطب اقتصادی داشته است؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // رحیم خجسته