عملیات خاک ورزی جایگزین مناسب آتش زدن اراضی کشاورزی
اجرای عملیات خاک ورزی با هدف افزایش حاصلخیزی زمین های کشاورزی روشی مناسب برای جایگزینی اتش زدن اراضی کشاورزی بعد از برداشت محصول است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رئیس اداره جهاد کشاورزی ملارد گفت: در اواخر تیر ماه برخی از کشاورزان بعد از برداشت محصولاتی همانند گندم، جو، یونجه و... برای انجام عملیات کاشت دوم اقدام به آتش زدن مزارع می کنند که روشی مرسوم اما اشتباه است که خسارت های جبران ناپذیری به خاک و محیط زیست وارد می کند.
اسماعیل صارمی افزود: دلیل اصلی روی آوردن کشاورزان به آتش زدن کاه و کلش گندم و جو کنترل آفات و علفهای هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است ولی غافل از اینکه به کار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم نتیجهای بسیار مطلوب تر دارد.
وی افزود: این آتش سوزیها علاوه بر اینکه چهره نازیبایی از طبیعت نشان میدهند باعث بروز مشکلات زیست محیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه و همپنین وارد آمدن خسارات اقتصادی میشود و گاهی آتش به مزارع همسایه نیز سرایت کرده و با سوزاندن خوشههای طلایی حداقل باعث خسارات مالی و روحی جبران ناپذیری می شود.
رئیس اداره جهاد کشاورزی ملارد با اشاره به اینکه سوزاندن بقایای گیاهی موجب تخریب بافت و ساختمان خاک می شود،افزود: از بین رفتن میکروارگانیسم های خاک ،کاهش حاصلخیزی زمین، کاهش میزان تولید ،افزایش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش آلودگی های زیست محیطی از جمله مهمترین عوارض آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی بعد از برداشت محصول است.
صارمی افزود: کشاورز خلاق ملاردی توانسته است با اجرای عملیات خاک ورزی بجای آتش زدن بقایای کشاورزی در چند سال اخیر علاوه بر افزایش حاصلخیزی خاک، میزان تولید برداشت دوم خود را حداقل 25 درصد افزایش دهد.
وی گفت: در این روش کشاورز ملاردی بعد از برداشت محصول اول، با استفاده از عملیات دیسک زدن ، تسطیح و آبیاری ، مزرعه را برای کشت دوم در مدت یک هفته آماده می کند که این اقدام می تواند روشی مناسب برای جایگزینی آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی محسوب شود که اثرات بسیار خوبی برای کشاورزان و محیط زیست هم خواهد داشت.