افزایش 10 درصدی صادرات کالاهای کشاورزی، صنعتی و معدنی
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: صادرات کالاهی کشاورزی، صنعتی و معدنی در سماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 10 درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار
خبر گزاری صدا و سیما، محمد لاهوتی در نشست خبری افزود:این نرخ رشد صادرات سه ماهه بدون احتساب صادرات خدمات فنی و مهندسی است که با تحقق صادرات 5 میلیارد دلاری پیش بینی شده امسال در حوزه خدمات فنی و مهندسی ، رشد صادرات بیشتر از 10 درصد خواهد شد.
وی اضافه کرد: بر اساس آمار گمرک در فصل بهار، رشد منفی کل صادرات در سال گذشته، در دو ماه نخست امسال هم ادامه داشت و در صادرات پتروشیمی با رشد منفی 3 و 7 دهم درصد و در صادرات میعانات با رشد منفی 35 درصد مواجه بودیم.
لاهوتی گفت: در سه ماهه نخست امسال صادرات حوزه معدن رشد 47 درصدی داشت در حالی که رشد صادرات سال گذشته این بخش، منفی 40 درصد ( کاهشی) بود.
رئیس کنفدراسین صادرات ایران گفت: اگر حمایت ها از صادرات و روند افزایش صادرات غیر نفتی ادامه یابد به هدفگذاری افزایش 10 میلیارد دلاری صادرات غیر نفتی نزدیک خواهیم شد و نشان می دهد در مسیر درستی برای شکوفایی اقتصادی و تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی حرکت می کنیم.
لاهوتی افزود: صادرکنندگان به بسته حمایت از صادرات، اشکالاتی را وارد می دانستند که این دیدگاه ها مورد توجه معاون اول رئیس جمهور قرار گرفت و وی دستور رسیدگی داد ضمن اینکه در جلسه دو هفته قبل در وزارت امور اقتصادی و دارایی با حضور معاونان سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سازمان امور مالیاتی، برخی از دیدگاه های بخش خصوصی تأیید شد، اعمال برخی دیگر از این دیدگاه ها به علت مشکلات قانونی مشروط به مصوبات بعدی شد و برخی از دیدگاه ها هم امکان اصلاح نداشت.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران درباره دستورالعمل کاهش نرخ سود تسهیلات به صادرکنندگان گفت: در شرایطی که نرخ تورم به 10 درصد رسیده است چنین نرخهای تسهیلاتی برای صادرات غیرمنطقی است البته اجرای این دستورالعمل به تصویب صندوق توسعه ملی منوط شد که به علت استعفای هیأت مدیره این صندوق باید منتظر بمانیم، تا هیأت مدیره جدید معرفی و مستقر شوند که امری زمانبر است علاوه بر این نرخ سود تسهیلات بانکی از 20 به 18 درصد کاهش یافته که باید این 2 درصد در کاهش نرخ 16 و 14 درصدی تسهیلات صندوق توسعه ملی نیزاعمال شود.
لاهوتی همچنین گفت: هم اکنون میانگین قیمت کالاهای وارداتی در هر تن کمتر از یک هزار و 300 دلار است که در مقایسه با سال قبل 200 دلار کاهش نشان می دهد، ضمن اینکه واردات به سمت کالاهای واسطه ای به جای کالاهای مصرفی سوق پیدا کرده است.
وی با اشاره به کاهش قیمت جهانی کالا در دو سال اخیر ادامه داد: تاثیر این کاهش قیمت در صادرات ما مشهود است زیرا بیشتر کالاهای ما با ارزش افزوده پایین و خام صادر میشود از این رو در مواردی که حتی میزان صادرات از نظر حجمی و وزنی تغییری نکرده ، ارزآوری آن کاهش یافته است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: بعد از برجام ارتباطات با اروپایی ها بهتر و تنوع بازارها نیز بیشتر شد به طوری که کره جنوبی به پنج کشور اول طرف تجارت ایران اضافه و افغانستان از فهرست این 5 کشور اول، خارج شده است که این امر نوید خوبی برای تنوع در بازارهای هدف صادراتی ایران است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با بیان اینکه پیدا کردن بازارهای صادراتی یکی از دغدغههای اصلی صادرکنندگان است ، گفت : بازار عراق و افغانستان به علت شرایط امنیتی و مسائل گمرکی چندان مطمئن نیست و باید بتوانیم با ایجاد شرکتهای بازرگانی صادراتی بازارهای هدف خود را تنوع بخشیم.
لاهوتی همچنین گفت : سازمان توسعه تجارت ایجاد شرکتهای صادراتی را به منظور تقویت واحدهای تولیدی بزرگ مقیاس با ارائه تسهیلات ارزانقیمت برای حضور پررنگتر در بازارهای صادراتی و ایجاد شرکتهای بازرگانی صادراتی برای تجمیع واحدهای کوچک صادراتی را در دستور کار خود قرار داده است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران همچنین در مورد وضع صادرات ایران به آمریکا نیز گفت: پس از توافق برجام بیشترین کالایی که مایل بودیم به آمریکا صادر کنیم، فرش دستباف بود اما با توجه به اینکه تحریم فرشهای ایرانی به طور کامل لغو نشد و صادرات فرش در دنیا بر اساس سلایق مشتری و سفارش نقشه و رنگ انجام میشود آن طور که میخواستیم افزایش حجم صادرات فرش به آمریکا اتفاق نیفتاده است.
لاهوتی ادامه داد: یکی از عوامل موثر در رشد صادرات ثبات قیمت هاست اما در شرایط تورم 14 درصدی سال گذشته، رشد 5 درصدی نرخ ارز اتفاق افتاد که متناسب نبودن نرخ ارز با نرخ تورم موجب شد کالاهای ایرانی در سال 95 در مقایسه با سال 94 با 8 درصد افزایش قیمت تمام شده مواجه شود و این ثابت نبودن قیمت در بازار رقابتی صادرات، ایجاد مشکل می کند.
وی گفت: شرایط تحریمی 15 تا 30 درصد هزینه مبادلات تجاری ما را افزایش داده بود که پس از اجرایی شدن برجام این هزینه ها به حدود 5 درصد کاهش یافته است که اثر خود را در کاهش قیمت تمام شده کالا در بازارهای رقابتی نشان خواهد داد.
لاهوتی افزود: در شرایط تحریمی نیازمند تغییر و تعویض اسناد و مدارک صادراتی کالا بودیم که امروز این مشکل وجود ندارد، سقف حواله کمتر از 50 هزار یورو در بازارهای اروپایی برداشته شد و محدودیتی برای حواله در این بازارها نداریم ضمن اینکه مشکلات حمل و نقل دریایی برای صادرکنندگان کاهش یافت.
وی درباره جوایز صادراتی و مطالبات معوق ناشی از آن گفت: دولت معتقد است که 360 میلیارد تومان طلب صادرکنندگان بابت جوایز صادراتی باید در بودجه گنجانده شوند یا اینکه منابع مالی دیگری برای آن در نظر گرفته شود، از این رو هنوز تصمیمی برای پرداخت مطالبات معوق صورت نگرفته است، البته ما پیشنهاد تهاتر بدهی دولت و مطالبات صادرکنندگان را هم ارائه کردیم.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: طی 2 سال اخیر قرار بود مالیاتی بابت تسعیر نرخ ارز از صادرکنندگان دریافت نشود، اما این امر محقق نشد که در جلساتی با مسئولان سازمان امور مالیاتی قرار شد تا 2 روز آینده بخشنامهای از سوی این سازمان ابلاغ شود که در آن دریافت مالیات تسعیر نرخ ارز متوقف شود.