• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۸۳۲۹۳
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

آغاز انقلاب تابستانی در آسمان ظهر امروز

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: در ساعت ۱۳ و ۴۳ دقیقه امروز سه‌شنبه ۳۱ خرداد، خورشید به نقطه انقلاب تابستانی می‌رسد.

آغاز انقلاب تابستانی در آسمان ظهر امروزبه گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به آغاز انقلاب تابستانی، اظهار کرد: در ساعت ۱۳ و ۴۳ دقیقه امروز سه‌شنبه، ۳۱ خرداد ۱۴۰۱، خورشید به نقطه انقلاب تابستانی رسیده و از فردای این روز در نیمکره شمالی تابستان آغاز خواهد شد؛ این در شرایطی است که در همین زمان ساکنان نیمکره جنوبی، آغاز فصل زمستان را تجربه می‌کنند.

مهندس مسعود عتیقی، با طرح این موضوع که شاید برای برخی این سؤال مطرح باشد که چرا خورشید در شمال و جنوب آسمان جابه جا می‌شود، گفت: با وجود گردش زمین به گرد خورشید، از دید ناظران زمینی این گونه به نظر می‌رسد که مهر تابان در کره آسمان طی یک سال، جا به جا می‌شود که با توجه به انحراف محوری ۲۳.۴ دهم درجه‌ای زمین نسبت به دایرةالبروج، (مدار حرکت ظاهری خورشید و یا همان صفحه مداری زمین) که با استوای آسمان نیز به همین اندازه یعنی حدود ۲۳.۵ درجه زاویه دارد؛ در بالا و یا پایین استوای آسمان قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: این دو دایره (دایرةالبروج و استوای آسمان) در دو نقطه یکدیگر را قطع می‌کنند که این نقاط به "اعتدالین" مشهورند که یکی "اعتدال بهاری" و آغاز نوروز و دیگری "اعتدال پاییزی" است.

عتیقی گفت: در طرفین نقاط اعتدال، نقاط "انقلابین" قرار دارند که یکی "انقلاب تابستانی" و دیگری "انقلاب زمستانی" است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در پاسخ به این سوال که چرا به این دو نقطه انقلابین می‌گویند، اظهار کرد: در حقیقت هنگامی که خورشید به ”حداکثر کشیدگی زاویه‌ای" نسبت به استوای آسمان می‌رسد، در یکی از دو نقطه انقلابین قرار دارد، به همین دلیل به این دو نقطه "انقلابین" می‌گویند.

وی در ادامه بیان کرد: بدیهی است در هنگام انقلاب تابستانی، خورشید به نقاطی بر روی کره زمین که تا حدود ۲۳.۵ درجه، شمال استوا قرار دارند، عمود می‌تابد (اصطلاحا خورشید به مدار راس‌السرطان می‌رسد) و سپس به سمت نقطه اعتدال پاییزی رفته تا پس از پاییز و در انتهای این فصل، به نقطه انقلاب زمستانی برسد.

عتیقی افزود: در این شرایط، مهر تابان، به عرض‌های جغرافیایی نیمکره جنوبی که در ۲۳.۵ درجه پایین‌تر از خط استوایی هستند، عمود می‌تابد (مدار راس‌الجَدی).

وی گفت: بیان این نکته ضروری است که با وجود قرار گرفتن زمین در اوج و یا حضیض (کمترین فاصله) خورشیدی، اما علت گرمای تابستان و سرمای زمستان به نزدیکی و دوری زمین از خورشید ارتباط مستقیمی ندارد و همین انحراف محوری ۲۳.۵ درجه زمین عامل عمود و یا مایل تابیدن مهر تابان و در نتیجه گرم شدن زمین در روز‌های طولانی فصل تابستان تابش عمود نور خورشید به زمین و سرد بودن آن در روز‌های کوتاه، با وجود تابش مایل خورشید است.

عتیقی اظهار کرد: همچنین وجود ۶ ماه شب و ۶ ماه روز در قطب‌های شمال و جنوب کره زمین در همین انحراف محوری زمین نهفته است.

عتیقی اضافه کرد: لازم به توضیح است که در شب اول تابستان، کوتاه‌ترین شب و روز اول تابستان بلندترین روز سال خواهد بود و پس از این زمان، به مرور از طول روز کاسته و به طول شب افزوده می‌شود، به نحوی که در ابتدای پاییز، طول شب و روز مجددا باهم برابر خواهد شد و سپس از طول روز کاسته و به طول شب اضافه می‌شود تا در هنگام انقلاب زمستانی، شاهد بلندترین شب سال و یا همان شب چله (یلدا) و کوتاهترین روز سال باشیم.

وی در ادامه گفت: در این میان، نکته جالب و قابل تامل آن است که آغاز هر فصل در ابتدای ماه‌های خورشیدی و متناسب با تقویم ایرانی است، در حالی که در گاه‌شماری میلادی، آغاز فصول در میان ماه‌های میلادی قرار گرفته است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بررسی راهکار‌های استفاده از ظرفیت نخبگان در تولید و صنعت
پیام ما به مردم دنیا صلح و تعامل است
انجام ۴۳۱ پرواز خارجی از فرودگاه تبریز
تاکید فرماندار شاهین‌دژ بر تقویت خدمات شهری با اولویت مطالبات مردمی
برگزاری همایش تخصصی اردستان شناسی
ایران تجربه بسیار کلاسیکی در مبارزه با تروریسم دارد
یازدهمین جشنواره «به‌یت و حه‌یران» در سردشت آغاز شد
هشدار محیط‌زیست درباره روایت‌های نادرست از آتش‌سوزی الیت
تاکید فرماندار چهاربرج بر احیای بافت فرش برای حفظ معیشت و ایجاد اشتغال
صید بیش از ۵ هزار تُن ماهی قزل آلا در استان اصفهان
آغاز فعالیت سامانه بارشی در سمنان
مقاومت ملت ایران مقابل استکبار، الگوی جهان اسلام است
ستاد تسهیل باید به نهاد موثر برای رفع مشکلات تولیدکنندگان تبدیل شود
قدردانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین از رئیس رسانه ملی برای پوشش ویژه هفته بسیج
کارگروه مشترک با بورس کالا، مسیر تازه جذب سرمایه در معدن
ارسال ۷۱۴ اثر به کنگره شعر دفاع مقدس آذربایجان غربی
فردا؛ قطعی گاز در شهرستان پیرانشهر
تجلیل از نخبگان و فناوران بسیجی در مراغه 
کتاب دستور زبان تبری استاد هومند رونمایی شد
افزایش آلاینده‌ها از ابتدای هفته آینده
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فعالیت مدارس و دانشگاه‌های فارس فردا هم مجازی است
شاخص هوای شیراز امروز ۱۱ آذر ۱۴۰۴
مدارس و مراکز آموزشی غیر حضوری شد؛اداره ها دور کار
دانش‌ قرارگاه‌خاتم‌الانبیا به‌بخش‌های دولتی‌وخصوصی منتقل‌شود
بارش باران در غرب، شمال غرب و شمال کشور
کالابرگ الکترونیک؛ تضمین قیمت ثابت برای دهک‌های هدف
مدارس و دانشگاه‌های تهران فردا ۱۲ آذر حضوری شدند
۱۰۰ هزار میلیارد تومان کالابرگ پرداخت شد
کشف باند توزیع شیشه در فیروزکوه با شگرد پنهان‌سازی در لوازم آرایشی
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
از شکنجه تا خلق شاهکار؛ هنرمندی که قلم به لب، نقاشی‌ می‌کشد
مدارس و دانشگا‌ه های کهگیلویه و بویراحمد فردا ۱۲ آذر غیرحضوری شد
برگزاری جشنواره ارتقای شفافیت در زمینه سند تحول قوه قضاییه
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۱۱ آذر ۱۴۰۴
بحران خاک در ایران جدی‌تر از بحران آب
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۴۵ نظر)
پدافندهوایی ارتش همیشه در حالت آماده‌باش کامل است  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
دشمن خطا کند هزینه سنگینی به او تحمیل می‌کنیم  (۱ نظر)
تردید‌ها درباره سلامتی ترامپ با انتشار‌ام‌آر‌آی وی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)
میرزا کوچک جنگلی بزرگمرد پرآوازه‌ گیلان  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های خراسان جنوبی  (۱ نظر)
ساخت مسابقه «عائله اَل اَله» در رادیو چی چست  (۱ نظر)
ابلاغ شیوه نامه مراقبت و کنترل آنفلوانزا در مدارس استان  (۱ نظر)
پایان عملیات تعریض پل و آماده‌سازی کامل زیرگذر فیجان  (۱ نظر)